Klimat, klima, klimaat, climate

Klimat, klima, klimaat, climate

foto door: Samuel Groenewoud

Door dag en douw lopen de pelgrims van Polen naar Schotland voor een beter klimaat beleid. In Nederland wordt de groep opgevangen door Groene kerken en Vasten actie. Sommige mensen hebben er zes weken op zitten andere al 10 als de groep donderdagochtend de grens van Duitsland naar Nederland passeert. Het laatste stuk was indrukwekkend omdat er een groep Duitse schoolkinderen met de groep meelopen. Een van de pelgrims verteld over een jongen van 10 die meeliep. Hij was, hoe jong ook, al druk bezig met het klimaat. Samen met zijn klasgenootjes bedacht hij al acties om het klimaat te helpen.

Het is, maar één van de vele verhalen die de pelgrims vertellen. Na zes weken zijn ze al zoveel ervaringen rijker. Ze slapen in kerkzalen op luchtbedden. Op zich prima te doen. Alleen de klepperende deuren en de mensen die meerdere keren per nacht naar de wc gaan zijn vervelend. Onderweg proberen ze iedereen die het horen wilt te vertellen over de dreiging van de opwarming van de aarde. Veel mensen aarzelen eerst, maar nemen wel de flyer aan. Daarna volgt meestal een gesprek. Al die gesprekken maken veel indruk op de pelgrims zelf. Een van de mannen die al vaker mee gelopen heeft geeft aan: ”Toen de klimaat top in Parijs was, zijn we ook naar Parijs gelopen. Toen ik eindelijk weer thuis was heb ik drie maanden nodig gehad om bij te komen. je krijgt tijdens zo’n tocht zoveel indrukken, het kost een tijd om die allemaal te verwerken.” Toch nemen alle pelgrims de mentale uitputtingsslag voor lief. Velen van hen lopen dit jaar niet voor het eerst.

Ook wat mensen van Extinction Rebellion Enschede lopen een stukje mee. De pelgrims wandelen haast door hun tuin dus is het een mooie gelegenheid voor hen om mee te lopen. De groep bereidt zich voor op hun eigen klimaat acties, namelijk de protesten in Den Haag over twee weken.

Iets minder dan twee weken zijn de pelgrims in Nederland. Daarna zullen zij de boot naar Engeland nemen. Om van daaruit verder naar Schotland te lopen. Daar hopen ze in gesprek te kunnen met de mensen die de macht hebben om iets tegen de klimaat verandering in te brengen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.