Is trombose een bijwerking van Pfizer?

Is trombose een bijwerking van Pfizer?

”Oké, dus als je bloedprop maar toevoegt als bijwerking in bijsluiter Janssen, is het ineens prima? Trad 10 x vaker op bij Pfizer, maar dat hoeft niet op bijsluiter?” Dit tweette Thierry Baudet ,fractievoorzitter van Forum van Democratie, vorige week 1 oktober. Dit tweette hij naar aanleiding van een nieuwe bijwerking van het Jansen vaccin. Maar klopt dit wel?

Bijwerkingen van de coronavaccins zijn regelmatig in het nieuws, spierpijn, koorts, hoofdpijn etc. Recent is er een nieuwe bijwerking bijgekomen in de bijsluiter van het Jansen vaccin tegen corona, namelijk veneuze trombose. Dat heeft het Europees geneesmiddelen bureau (EMA) bepaald na verschillende meldingen van trombose na een vaccinatie. Niet alleen bij het Jansen vaccin is het een bijwerking, ook bij het AstraZeneca vaccin.

Bij Trombose raakt een bloedvat verstopt door bloedstolsel. Er zijn vele vormen van trombose. Je hebt bijvoorbeeld aderlijke trombose en slagaderlijke trombose. Het komt het meest voor in de aders, daar stroomt namelijk het bloed veel langzamer. Bij een bloedstolsel in de slagader wordt dit arteriële trombose genoemd, dit kan een hartinfarct of herseninfarct veroorzaken. Maar er is wel een verschil tussen ‘gewone’ trombose en trombose die je kan krijgen na een corona vaccinatie. Na een vaccinatie lijkt het op een soort van allergische reactie, legt Michiel Coppers, Internist-Vasculair Medicijnen en Hemofilie uit. Je lichaam begint aanzienlijk veel antistoffen aan te maken die het stollingssysteem in versnelling brengt. Dit veroorzaakt vervolgens trombose. Het komt na een vaccin maar zelden voor, maar als je trombose krijgt is dat wel heel ernstig.

Maar nu weer terug naar de uitspraak van Thierry Baudet. Hij beweert dat trombose bij het Pfizer vaccin wel tien keer vaker voorkomt dan bij het Jansen vaccin. Te beginnen bij het Jansen vaccin, het is zeker waar dat trombose een zeldzame bijwerking kan zijn van het Jansen vaccin maar ook van het AstraZeneca vaccin. Het is volgens Coppers belangrijk om bewust te zijn van het feit dat met het corona vaccin miljoenen mensen tegelijk zijn gevaccineerd. Daardoor vallen bijwerkingen ook veel meer op, daardoor lijken er soms heel veel bijwerkingen van trombose te zijn. In werkelijkheid valt dat heel erg mee, trombose is een zeer zeldzame bijwerking. EMA zegt dan ook dat het Jansen vaccin voldoende veilig en effectief is.

Bij het Pfizer vaccin daarentegen is trombose nog nooit direct terug geleid naar het vaccin, vertelt Coppers. Maar het is logisch dat er verwarring ontstaat. Trombose komt veel voor in Nederland, elk uur krijgen elf mensen trombose. Hierdoor kan het  natuurlijk weleens zijn voorgekomen dat iemand toevallig trombose kreeg vlak na een vaccinatie met het Pfizer vaccin. Meldingen van bijwerkingen die binnenkomen bij bijwerkingencentrum Lareb komen 95% van patiënten en maar 5% van artsen die zich echt zorgen maken. De conclusie is dan ook dat het niet klopt wat Thierry Baudet schrijft, er verre van zelfs. Trombose na een vaccinatie met Pfizer is nog geen één keer direct teruggeleid naar de vaccinatie, aldus Coppers. Ook bij Moderna is dit het geval.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *