De dag van de psychische gezondheid

De dag van de psychische gezondheid

"Psychologie UQTR" by UQTR is licensed under CC BY-NC-ND 2.0, Creative Commons

Aanstaande zondag is het de dag van de psychische gezondheid in Nederland, een initiatief van de GGZ. Het is een dag voor gezondheidseducatie, bewustmaking en bestrijding van het sociale stigma. De corona crisis is bij veel mensen, vooral jongeren, zijn tol gaan eisen wat zich uitte in mentale problemen. Dit heeft geleid tot maandenlange wachtlijsten voor psychische hulp.

Jeanette Dijkstra, traumatherapeut bij Voelmoedig in Amsterdam, vindt de situatie ernstig. “Als iemand uiteindelijk de moed heeft gevonden en zich uitspreekt, wat heel moeilijk is, dan is het schadelijk en ik durf zelfs te zeggen dat het traumatiserend is als iemand direct hoort u moet op de wachtlijst.”

Het probleem zit hem daarentegen niet in de bespreekbaarheid, want dat is een positief effect van corona: psychische gezondheid wordt meer besproken dan ooit. Bekende Nederlanders en influencers spreken zich inmiddels ook uit, dit helpt erg bij het doorbreken van het taboe.

Wie zich ook inzetten voor bespreekbaarheid, is het huis van herstel in Zeist. “Als mensen zich durven uit te spreken, dan kan je zien dat er steeds minder taboe is en dat mensen het steeds meer gaan accepteren”, zegt algemeen directrice Ivanka van der Wardt.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *