De impact van de ontbrekende persvrijheid in Afghanistan

De impact van de ontbrekende persvrijheid in Afghanistan

Het nieuws dat de hele wereld al maandenlang in zijn greep houdt: de Taliban die Afghanistan heeft overwonnen. In een artikel van ‘Human Rights Watch’ kwam naar voren dat journalisten nog altijd worden opgepakt, gemarteld of soms zelfs vermoord worden als ze ook maar iets verkeerds zeggen/schrijven in de ogen van de Taliban. Het hebben van persvrijheid is een grondrecht maar in Afghanistan speelt dat dus totaal geen rol.

Massoud Hossaini, een Afghaanse fotojournalist die de Pulitzer heeft gewonnen in 2012, moest ook vluchten voor zijn eigen leven door het werk dat hij doet. Sterker nog, hij pakte de laatste vlucht van Kabul naar Nederland en liet al zijn spullen achter. Twee uur later viel Kabul in de hadden van de Taliban en wist hij dat hij nooit meer terug kon keren. Massoud is één van de vele journalisten die daar vervolgd zou worden, maar sommigen hadden niet zoveel geluk als hem en zitten tot op de dag van vandaag nog steeds vast in Afghanistan en leven in angst.

Shah Moustafa heeft ook een paar jaar in Afghanistan gewoond en heeft de ontbrekende persvrijheid daar mee kunnen maken. Wat voor impact heeft die ontbrekende persvrijheid niet alleen op hen gehad, maar gaat het ook nog hebben op de toekomstige journalistiek in de rest van de wereld?

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *