Matchfixing in het Nederlands voetbal: “Met alleen maar straffen kom je niet ver”

Matchfixing in het Nederlands voetbal: “Met alleen maar straffen kom je niet ver”

Afgelopen zondag werd in de podcast van de NOS bekend dat er in het Nederlandse beloften voetbal volop is gematchfixed. Een zogenoemde ‘fixer’, een crimineel die spelers benadert en uitbetaalt om de wedstrijd te manipuleren, kwam naar voren tijdens de podcast om te vertellen dat hij onder andere bij Jong Roda JC een wedstrijd had beïnvloed.  

De groep spelers die tussen het amateur- en semiprof-niveau liggen blijken een kwetsbare groep, en de vervolging en bestraffing van spelers en ‘fixers’ gebeurt nauwelijks. De KNVB probeert met man en macht achter het probleem aan te lopen, maar ook volgens hun is voorkomen beter dan genezen.  

Zij pleiten dus voor meer voorlichting. Ook clubs zijn het hier mee eens, zoals bijvoorbeeld VV Ter Leede, die in de Derde Divisie spelen. Hun voorzitter, Kees de Lange, ziet graag de KNVB de nodige handvaten aanreiken om een club als de zijne te helpen met het beschermen van de kwetsbare groep spelers. 

Evgeniy Levchenko, voorzitter van de Vereniging Van Contract Spelers, sluit zich daarbij aan. Volgens hem moet er gelijk vanaf de jeugd begeleiding en voorlichting worden geboden, om er voor te zorgen dat zij weten wat zij moeten doen als ze worden benadert door een fixer. 

Over de auteur

Gijs Verhoeff

Een gedreven en ambitieuze aspirant-journalist, die naast zijn verplichtingen voor school zich graag bezig houdt met esports en Counter-Strike.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *