Pieter Koolwijk wint Gouden Griffel met het boek Gozert

Pieter Koolwijk wint Gouden Griffel met het boek Gozert

(Foto: Niels Baardemans) Kinderboekenborrel 2021

AMSTERDAM – De Kinderboekenweek, hét evenement om kinderen aan het lezen te krijgen. Dit jaar wordt de week van 5 oktober tot 17 oktober voor de 67e keer georganiseerd. Aan de vooravond van de Kinderboekenweek zijn in de Centrale Markthal in Amsterdam de Gouden Griffel en het Gouden Penseel uitgereikt.

De Gouden Griffel, de prijs voor het beste geschreven kinderboek, is dit jaar uitgereikt aan Pieter Koolwijk met het boek Gozert. Het boek gaat over de belevenissen van Ties en zijn denkbeeldige vriend; Gozert. Er is alleen een probleem. De plannen van Gozert zijn zó geweldig dat Ties er door in de problemen komt.

De bekendmaking van de Gouden Griffel verliep anders dan de meeste uitreikingen. Het personage Gozert kwam namelijk op spectaculaire wijze de Griffel overhandigen. Over een touw in de lucht kwam hij met de Griffel het podium op.

Ook werd het Gouden Penseel voor het best geïllustreerde kinderboek uitgereikt. Deze ging naar Ludwig Volbeda met het boek Hele verhalen voor een halve soldaat. Volgens de Penseeljury bevat het boek ‘wonderschone’ illustraties van Volbeda. “Het zijn illustraties die de zwaarte van het leven dragen”, vertelt juryvoorzitter Peggy Brandon in haar speech.

Eveline Aendekerk, directeur van Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), is erg blij met de winnaars. “Ik denk dat het twee hele verschillende boeken zijn en daardoor ook verschillende lezers aanspreken. Het zijn van die boeken die iets veranderen in je.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.