Mentale gezondheid onder topsporters

Mentale gezondheid onder topsporters

Patrick Frimpong

UTRECHT – Als topsporter je spieren trainen is vanzelfsprekend. Maar hoe zit dat met het trainen van het mentale vlak? Veel topsporters voelen een prestatiedruk en kunnen hier mentale klachten van krijgen. Voormalig profbasketballer Patrick Frimpong is mental coach en helpt topsporters om hiermee om te gaan.  

Basketballen onder druk  

Toen Patrick zeventien jaar was begon hij met basketballen. Vervolgens ging hij van club naar club om alsmaar hoger te spelen. Uiteindelijk speelde hij op zijn twintigste zijn eerste eredivisie minuten. “Het voelde alsof ik moest presteren”, zegt Patrick. “Toen merkte ik dat er naast het fysieke gedeelte ook een mentaal deel was”. Patrick ervaarde zelf voornamelijk het gevoel van presteren onder druk. Hij vroeg zich af hoe je moet omgaan met verwachtingen van jezelf en van anderen. “Het gevaar is dat je helemaal niet meer bezig bent met de wedstrijd of wat je op dat moment moet doen, maar je je constant afvraagt of je goed genoeg bent”, zegt Patrick. In die periode leerde Patrick ook zijn vrouw kennen, door haar kwam hij in aanraking met het boek Mindset. “Toen ik het boek had gelezen ging er een wereld voor me open, ik kwam erachter dat je ook het mentale vlak kan trainen”. Wat hij leerde kon hij gelijk in de praktijk toepassen. “Ik merkte dat ik meer op me gemak begon te spelen”. 

Topsport Brein  

In 2015 begon Patrick met stukjes schrijven over het mentale aspect. Toen kreeg hij al heel snel vragen van andere topsporters. “Begin 2016 begon ik met Topsport Brein en ben nu al bijna 6 jaar bezig met het begeleiden van andere topsporters op het mentale vlak”, zegt Patrick. Op de site van Topsport Brein staan handige oefeningen en tips voor het mentale trainen. 

Ontstaan mentale klachten 

“Het ontstaan van psychische klachten bij topsporters is meestal multifactorieel, waarbij de wisselwerking tussen generieke en sport-specifieke stressoren een complexe dynamiek vormt”, legt Vincent Gouttebarge uit. Hij is een voormalig profvoetballer en nu als medisch wetenschapper verbonden aan het AMC. De sport-specifieke stressoren spelen voornamelijk de grootste rol. “Uiteindelijk hebben de mentale klachten iets met jouw eigen overtuigingen te maken”, zegt Patrick. Hij bedoelt daarmee dat jouw eigen obstakels ervoor zorgen dat je een bepaalde druk ervaart. “Op het moment dat je echt even naar binnen kijkt, kan je wellicht een dieperliggende oorzaak vinden en dan kan je echt tot een doorbraak komen”. 

Aanpak 

Als je gekeken hebt naar jouw eigen overtuigingen, zou je vervolgens kunnen kijken naar een manier om die obstakels bij jezelf te overwinnen. Je kan denken aan ademhalingsoefeningen of visualisatie technieken. Als je jouw ademhaling onder control hebt, kan dat ervoor zorgen dat je minder stress ervaart, denk bijvoorbeeld aan Wim Hof. Als je een fixed mindset hebt denk je alleen maar in beperkingen en met een growth mindset denk je aan de stappen waarbij je jezelf kan ontwikkelen. Met die laatste mindset kijk je veel meer naar het proces en niet alleen de uitkomst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een belangrijke wedstrijd. Met een fixed mindset focus je je voornamelijk op de wedstrijd en met een growth mindset ook op de trainingen en leerzame momenten er omheen. Gefocust op de uitkomst zorgt er eigenlijk alleen maar meer voor dat je druk op jezelf legt. Voor ieder persoon is het verschillend welke oefening aanslaat en welke niet. Hierin begeleidt Patrick de topsporters. “Als je het goed doet zie je dat sportprestaties veranderen, of ze kunnen veel meer genieten van het spel”. 

Verandering 

Er is al in de topsport wereld een verandering gaande op mentaal vlak. Als je het vergelijkt met 5 jaar geleden lag er toen nog veel meer een taboe op mentale gezondheid. Nu het door meerdere topsporters bespreekbaar wordt gemaakt, wordt het steeds meer als iets normaals gezien. Als je het namelijk durft te benoemen zou je er vervolgens ook wat mee kunnen doen. “Bij de teams die wat hoger spelen zie je een fysiotherapeut op de bank zitten, als het aan mij zou liggen zou je ook op elke bank een mental coach moeten hebben”, zegt Patrick. Volgens hem zou elke topsporter een mentaal traingingsprogramma moeten volgen. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *