Grensoverschrijdend gedrag vaker voorkomend in de sportwereld: wat zijn de gevolgen en eventuele oplossingen?

Grensoverschrijdend gedrag vaker voorkomend in de sportwereld: wat zijn de gevolgen en eventuele oplossingen?

Credits: pexels, Andrea Piacquadio (Bron intro video: NOS Jeugdjournaal)

ZAANSTAD- Ongewenst gedrag en ongewenste intimiteiten lijken in de sportwereld toe te nemen. Sportpsycholoog Sophie Langenberg vertelt dat grensoverschrijdend gedrag op de korte termijn invloed kan hebben op een sporter zijn mentale welzijn en prestatie. “En op de langere termijn kan grensoverschrijdend gedrag uitlopen op ernstige problematiek, dat is afhankelijk van hoe de situatie in elkaar zit. Voorbeelden van hiervan zijn depressies en eetstoornissen” benadrukt Langenberg.  

Langenberg heeft samen met andere sportpsychologen gewerkt aan het opzetten van een meldcode voor grensoverschrijdend gedrag in de sport. “Veel sportpsychologen merkten dat grensoverschrijdend gedrag steeds vaker voor lijkt te komen binnen het werkveld, daar was eigenlijk niet echt een protocol voor.” Met de nieuwe meldcode zou dat moeten veranderen. “Sportpsychologen kunnen met de meldcode een duidelijke richtlijn krijgen over wat ze moeten doen en welke partijen zij wellicht moeten inschakelen, in het geval dat een sporter aangeeft last te hebben van grensoverschrijdend gedrag.”, aldus Langenberg. 

 Carlo de vries is verenigingsondersteuner bij Sportbedrijf Zaanstad. Deze organisatie heeft meegewerkt aan het oprichten van een campagne voor een veilig sportklimaat. “Er is nog altijd te zien dat grensoverschrijdend gedrag landelijk vaak voorkomt, in Zaanstad is dat niet per se zo.”, benadrukt de Vries. “Maar door middel van deze campagne kunnen sporters grensoverschrijdend gedrag bespreekbaarder maken en melden bij een meldpunt van de GGD.” 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.