De week van afasie: Een stem voor communicatie

De week van afasie: Een stem voor communicatie

MRI hersenen

In Nederland hebben naar schatting zo’n 30.000 mensen afasie. Elk jaar komen hier 9.000 mensen bij. Afasie komt voort uit hersenletsel. Het bemoeilijkt taalbegrip, spreken, lezen en schrijven. Deze zaterdag 7 oktober begint de week van afasie. Het doel hiervan is bewustwording te vergroten en begrip te creëren voor mensen met afasie.

Leon van Galen, initiatiefnemer bij InteraktContour, legt uit dat een week waarin aandacht wordt geschonken aan afasie erg belangrijk kan zijn: “Ik denk dat de week van de afasie kan zorgen voor meer herkenning, erkenning en begrip. Iets wat ik regelmatig hoor van deelnemers is dat men vaak geen weet heeft van wat afasie is. Dat begrijpen ze en kunnen ze niemand kwalijk nemen, maar dat kan soms wel lastig zijn.”

Volgens Afasienet, blijkt dat mensen vaak niet weten hoe ze met mensen afasie om moeten gaan. Ze voelen zich ongemakkelijk en weten niet hoe ze met iemand met afasie in gesprek kunnen gaan. Wat is hierin de beste manier? “Level met elkaar, behandel elkaar als gelijken. Een persoon met afasie kan meer tijd nodig hebben om zich uit te drukken of om jouw woorden te begrijpen en verwerken, maar als je hiervoor de tijd, rust en ruimte weet te creëren kom je samen echt heel erg ver! En hoe goed je het ook bedoelt, probeer zo min mogelijk woorden aan te vullen. In plaats daarvan kan je bijvoorbeeld aanmoedigen om te zoeken naar een andere omschrijving, of om gebaren te gebruiken.”

Bij afasie is de stimulering van de hersenen erg belangrijk, zegt Jeroen Oord. Oord is werknemer bij de Paraplu en begeleidt mensen met afasie tijdens activiteiten. “Bij Afasie zien we dat 99,9% van het letsel links in de hersenen zit. Met creativiteit stimuleer je juist de rechterkant van de hersenen.” Ook geeft hij aan dat ontspanning een belangrijk onderdeel is. Het kost mensen met hersenletsel veel meer moeite om sommige dingen te doen. Dit kan soms erg vermoeiend zijn en daarom zijn ontspanningsmomenten juist zo belangrijk.

Mijke Ulrich heeft 17 jaar geleden een hersenbloeding gehad. Hier heeft ze afasie aan overgehouden. In de studio vertelde ze ons haar persoonlijke verhaal:

Over de auteur

Isa Teuwsen

Isa Teuwsen (1999) is student Journalistiek aan de SVJ en journalist voor Upd8. Al van jongs af aan is ze geïnteresseerd in schrijven, dat is dan ook waar ze later graag iets mee zou doen. Verder ligt haar passie bij film en TV-series. Echter, heeft ze een breed interesseveld, en is ze ook gek van documentaires, portretverhalen en human interest stories.