Transvrouw bij de Olympische spelen, is dat eerlijk?

Transvrouw bij de Olympische spelen, is dat eerlijk?

RIJSWIJK- Afgelopen zomer was het de eerste keer dat een transgender meedeed aan de Olympische spelen dit mocht al sinds 2004, maar heeft zich tot in Tokyo nog niet voorgedaan. De Nieuw-Zeelandse Laurel Hubbard deed mee in het onderdeel gewichtheffen in de zwaarste categorie, alle deelnemers moeten boven de 87 kilo wegen. Hubbard ging rond haar dertigste in transitie. Dankzij de nieuwe kwalificatieregels mocht Hubbard zich kwalificeren voor het onderdeel gewichtheffen bij de vrouwen.

Veel mensen zien dit als een stap in de goede richting, zo ook voorzitter van de John Blankenstein Foundation, Karin Blankestein. Deze foundation zet zich in voor de LGBTQ+ community in de sportwereld. Zo organiseren ze workshops over verenigingen, clubs en scholen om een prettige sfeer te creëren in de sport. “Je  moet ergens beginnen, en dit is dan ook een stap in de goede richting om de community te accepteren in de topsport.” zegt Blankestein.

Niet iedereen is zo te spreken over de deelname van Hubbard, het zou oneerlijk zijn richting de andere sporters die meedoen in haar categorie. Zo ook Anna van Bellinghen, zij is gewichtheffer en deed ook mee  aan de Spelen in Tokyo in dezelfde categorie als Hubbard. “Het  is gewoon oneerlijk, ze is rond haar dertigste in transitie gegaan en heeft dus altijd kunnen sporten als een man .”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.