Meer keuze in kledingvoorschriften

Meer keuze in kledingvoorschriften

Beeld: Pixabay

UTRECHT – Kledingvoorschriften vind je in allerlei soorten en maten. In scholen, bij bedrijven, de politie en bij bepaalde teamsporten. Het dient ervoor dat werknemers makkelijker te herkennen zijn, geeft een groep een bepaalde identiteit en zorgt voor eenheid. Bij teamsporten kan het ook als teken dienen dat het collectief belangrijk is dan het individu.  

Enkele maanden geleden weigerde een Noors strandhandbalteam om bikinibroekjes te dragen tijdens een wedstrijd op het EK. Ze besloten uit protest in korte broekjes te spelen. Dit resulteerde in een boete van 150 euro per persoon. Het team hoopte dat dit het begin zou zijn van een discussie over de aanpassingen van de kledingvoorschriften. 

Marieke van der Plas, voorzitter van directeur gymnastiekbond KNGU, bepaalde in 2018 dat meisjes een korte broek over het turnpakje mochten dragen. Meisjes zouden onzeker worden aangezien je duidelijk hun vormen kon zien wanneer ze het turnpakje droegen. Ondanks dat meisjes soms aangeven dat ze graag het korte broekje erover heen zouden dragen, wordt het advies vaak niet opgevolgd door coaches/vaders gezien het vermoedelijk zou resulteren in een lagere score. Wellicht zouden kledingvoorschriften aangepast kunnen worden, zodat iedereen zich er prettig bij voelt. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.