Gebruik van anabolen steroïde onder jongeren nemen zorgwekkend hard toe

Gebruik van anabolen steroïde onder jongeren nemen zorgwekkend hard toe

Beeld: AdobeStock

UTRECHT- Het gebruik van anabole steroïden kwam in de jaren 70 op en werd voornamelijk gebruikt door bodybuilders. Inmiddels gebruiken veel jongeren, mede door het veranderde mannelijk schoonheidsideaal, anabolen vaak als een manier om er goed uit te zien of een fysieke grens te ontstijgen. De dopingautoriteit verwacht dat er in Nederland zo’n 40 tot 50 duizend gebruikers zijn en dat dit aantal stijgt. Volgens het NRC zal deze toename voornamelijk onder jongeren zijn. Het gebruik van anabolen steroïde in Nederland is zorgwekkend.

 

Anabole steroïden zijn chemische varianten van het mannelijke geslachtshormoon testosteron, een hormoon dat het lichaam zelf aanmaakt. Anabolen bootsen die werking van testosteron na. Testosteron zorgt voor spieropbouw en geslachtsrijpheid. Dit zie je het duidelijkst bij jongens in de puberteit, als hun natuurlijke testosteronproductie stijgt. Ze krijgen een zware stem, schaamhaar, borsthaar en ook meer spiermassa. Vrouwen maken ook testosteron aan maar in veel geringere hoeveelheden dan mannen.

Anabole steroïden staan op de dopinglijst met verboden stoffen. Het middel mag door mensen die aangesloten zijn bij een sportbond, buiten en tijdens de wedstrijden niet gebruikt worden. www.jellinek.nl

Wat zijn anabolen steroïde?

Spieren bestaan voor een groot gedeelte uit eiwitten. Anabolen bevorderen de aanmaak van eiwitten en remmen ook nog eens de afbraak. Hierdoor neemt de spiermassa toe. Anabolen zorgen verder voor een verhoogde aanmaak van rode bloedlichaampjes waardoor het vermogen om langdurig te sporten toeneemt.

Spieren kunnen maar een beperkt aantal anabolen verwerken. Een teveel aan anabolen heeft dus geen effect en verergert de hieronder genoemde bijwerkingen. Anabolen zijn alleen effectief als je een goed dieet aanhoudt en regelmatig traint.

Anabolen zijn lichamelijk en geestelijk verslavend. Na een kuur voelen gebruikers zich sterk, zelfverzekerd en krijgen zin in seks. Na stoppen slaan deze gevoelens om in het tegendeel. Je wordt futloos en down. Ook neemt de spiermassa weer af. Hierdoor ligt hernieuwd gebruik op de loer. Als je anabolen slikt legt je lichaam de natuurlijke productie van testosteron stil. Herstel hiervan kan enkele maanden tot een jaar duren.

Bijwerkingen

Haaruitval, Acne op rug en schouders, vette huid, hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid;

Snel geïrriteerd, prikkelbaar, agressief. Op langer termijn in de maanden na het gebruik: futloos, lusteloosheid, depressief. www.eigenkracht.nl

Over de auteur

eleanore Kraak

Welkom op mijn website! Mijn naam is Eleanore Kraak. Ik ben 20 jaar en kom uit Heemstede. Ik zit op de Hogeschool Utrecht en zit momenteel in het tweede jaar van de studie journalistiek. Ik ben altijd al erg geïnteresseerd geweest in onderwerpen actuele mistanden in de maatschappij in de breedste vorm van het woord. Dat is dan ook wat u voornamelijk op mijn website gaat lezen. Ik interview mensen zoals ervaringsdeskundigen en experts over hun bevindingen. Ik vind het leuk om me te buigen over grote onderwerpen en me daarin te verdiepen, kennis te verbreden en deze kennis met u te delen. Ik hoop doormiddel van deze website en de interviews anderen hun kennis te verbreden over maatschappelijke onderwerpen en daarmee wellicht mensen te inspireren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *