Raymon Blondel als kandidaat voor het Europees Paralympische Comité

Raymon Blondel als kandidaat voor het Europees Paralympische Comité

UTRECHT- Dit jaar heeft de sportkoepel Raymon Blondel (54) naar voren geschoven als kandidaat voor het Europees Paralympische Comité (EPC). Raymon is al vijf jaar voorzitter van het Nederlandse Paralympische comité en daarbij ook bestuurslid bij het NOC*NSF. “Iedereen verdient een eerlijke kans en daar zet ik me graag voor in”, zegt Blondel.  

Hoewel je zou denken dat het hier om een fulltime job gaat, is Blondel naast dit alles ook al ruim vijftien jaar stedenbouwkundige van beroep en is hij voorzitter van de Nederlandse Ski Vereniging. “Ik heb gewoon enorm veel energie”, zegt Blondel. “Ik heb vroeger ook aan topsport gedaan en ik houd ervan om met mensen bezig te zijn. In dit werk komt het eigenlijk allemaal samen”, zegt hij trots. Verbinding is voor Blondel een belangrijk sleutelwoord in alles wat hij doet. In een eerder interview met RTL zegt hij, “Ik ben enorm gemotiveerd om de uitdagingen van de Europese en Paralympische beweging op te pakken.” Hij streeft naar een inclusievere samenleving, met als middel de Paralympische sport. Op dit moment is Blondel nog bestuurslid van het Nederlands Paralympisch Comité, maar neemt het op 6 november bij de verkiezingen op tegen de Zweedse Asa Llinares Norlin.

Daarnaast liggen nog meer belangrijke vooruitzichten in het verschiet. Van 8 tot en met 20 Augustus 2023 vindt namelijk de eerste editie van de European Para Championships plaats in Rotterdam. “In dit Multi sportevenement worden voor de Europese kampioenschappen verschillende parasporten samengebundeld in en rond Rotterdam,” zegt Blondel. De hoofdlocatie is Ahoy omdat hier wel vaker Nationale, Europese en Wereldkampioenschappen worden georganiseerd. De organisatie streeft
ernaar om zeven tot tien verschillende sporten, waaronder rolstoeltennis, goalball, rolstoelrugby en judo deel te laten nemen aan dit event. “Dit is een belangrijke stap richting de spelen van Parijs in 2024”, zegt Blondel. “Aangezien de sporters tijdens dit event kwalificatiepunten of zelfs directe kwalificatie kunnen verdienen.”

In Nederland vonden de eerste Paralympische spelen in 1980 op Papendal in Arnhem plaats. Sinds 1988 vinden zowel de Olympische- als de Paralympische spelen plaats in dezelfde steden en bijbehorende accommodaties, maar dit is niet altijd zo geweest.  

De geschiedenis van de Paralympische spelen gaan terug tot 1948 in Engeland. Een neuroloog, de Britse Sir Ludwig, kwam met het idee om vlak na de tweede wereldoorlog een International Wheelchair Game te organiseren voor gewonde militairen. Hij wilde de kwaliteit van leven voor hen op deze manier verbeteren en gebruikte de sport als middel. De wedstrijden vielen gelijk met de Olympisch spelen in London dat jaar en vier jaar later groeide dit evenement internationaal verder door; Eerst in Nederland en daarna in meerdere landen in Europa.  

 In 1960 kwamen na afloop van de Olympische spelen in Rome meer dan vierhonderd gehandicapte sporters uit 23 landen samen om deel te nemen aan de Paralympische spelen.  

Het woord ‘para’ betekend in het Grieks ‘dichtbij’ en omdat men graag zo dicht mogelijk bij de spelregels van de Olympische spelen wilde blijven, werd er gekozen voor de naam ‘Paralympische spelen’. Deze worden nu iedere vier jaar gehouden en altijd in hetzelfde jaar als de Olympische spelen. De eerste Winterspelen werden georganiseerd in het jaar 1976 in Zweden en werden toegankelijk voor sporters met een lichamelijke, visuele of een verstandelijke beperking. Dit was het begin van de Paralympische spelen zoals we die nu kennen. 

De organisatie die zich al sinds 1989 internationaal bezighoudt met de Paralympische spelen, is het International Paralympisc Committee (IPC).  Sinds 2001 is er ook een overeenkomst gesloten met het International Olympic Commitee (IOC). Hierdoor is er een samenwerking ontstaan tussen zowel de Olympische- als de Paralympische spelen.  

“In Nederland hebben we een samenwerking tussen het Nederlands Olympisch comité (NOC), de Nederlandse Sport Federatie (NSF) en Gehandicaptensport Nederland”, zegt Blondel. Hier zijn negentig landelijke sportorganisaties bij aangesloten. Deze vertegenwoordigen samen ongeveer 24.000 sportverenigingen met in totaal zo’n 5,2 miljoen sporters. “Het NOC*NSF wil graag de zorg dragen voor een gezond Nederland”, zegt hij. Ze hebben als doel om een verantwoorde sport te bevorderen, het uitdragen van de betekenis van sport voor de maatschappij en het bevorderen van de Olympische beweging in samenwerking met het (IOC). “Daarnaast streven we ernaar om buiten de topprestaties meer maatschappelijke en commerciële impact te creëren. Wat de uitkomst op 6 november ook zal zijn. Ik blijf me hiervoor inzetten!”

Hoe Raymon verder tegen zijn kandidaatschap en de Paralympische spelen aankijkt hoor je hier.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.