Intersex Awareness Day 2021: “Wij zijn er ook, en we mogen er zijn”

Intersex Awareness Day 2021: “Wij zijn er ook, en we mogen er zijn”

Foto: www.pexels.com (via Katie Rainbow)

NIJMEGEN- Dinsdag 26 oktober was het Intersex Awareness Day, een belangrijke dag voor veel personen. Met deze dag wordt er aandacht gevraagd voor intersekse personen en de problemen waar zij mee te maken krijgen. Yara Jaidy van Essen is zelf intersekse. “Intersekse is over het algemeen iets wat heel erg geheim is gebleven. Als je het niet zag was het niet erg, maar bij mij zag je het wel.” De geheimhouding uit het verleden is er nu ook nog, hierdoor heerst er vaak schaamte en taboe rondom intersekse zijn.

“Veel mensen die intersekse zijn durven zich vanwege dit taboe er niet voor uit te komen. Met Intersex Awareness Day proberen we ook voor dit soort mensen te realiseren dat je je er wél voor uit kan komen”, vertelt Miriam van der Have, directeur van de Nederlandse organisatie voor Seksediversiteit (NNID).

Een ander probleem waar intersekse personen vaak mee te maken hebben is een gebrek aan acceptatie vanuit de samenleving. “Vaak weten mensen niet waar het over gaat en hebben dan meteen een oordeel klaar. Soms terecht, soms onterecht, maar meestal is het uit onwetendheid”, benadrukt Yara Jaidy. “Eén dag kan er niet voor zorgen dat de bewustwording over intersekse personen zal toenemen, het gaat erom welke invulling je daaraan geeft.”, aldus Miriam. “Het is goed om te zien dat er steeds meer belangstelling ontstaat vanuit de pers en het gewone publiek.” 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *