{"id":2297,"date":"2025-04-03T11:42:04","date_gmt":"2025-04-03T09:42:04","guid":{"rendered":"https:\/\/svjmedia.nl\/upd8\/?p=2297"},"modified":"2025-04-03T13:44:54","modified_gmt":"2025-04-03T11:44:54","slug":"haring-eeuwenoud-vakmanschap-met-een-toekomst","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/svjmedia.nl\/upd8\/2297\/haring-eeuwenoud-vakmanschap-met-een-toekomst\/","title":{"rendered":"KOKEN OP KLOMPEN – Haring: eeuwenoud vakmanschap met een toekomst"},"content":{"rendered":"

De Hollandse Nieuwe is m\u00e9\u00e9r dan een simpel visje; het is een ambachtelijk product waarin traditie en vakmanschap samenkomen. Dat vertelt Gerbrand Voerman, algemeen directeur van Dulk Haasnoot Seafood B.V.<\/p>\n

\u201cEen goede haring herken je allereerst aan zijn maaginhoud. Als hij goed gegeten heeft, betekent dat een hoge enzymactiviteit, en die zorgt uiteindelijk voor de kenmerkende volle smaak.\u201d Ook het vetgehalte speelt een rol, maar, zo benadrukt hij: “Vet is niet per se beter. Een haring van 12% vet met een actieve spijsvertering kan smaakvoller zijn dan een vette vis die dagen niet gegeten heeft.”<\/p>\n

Het rijpingsproces is een ander cruciaal onderdeel. \u201cSoms heeft een partij slechts vier uur nodig, soms wel 36 uur. Dat moment bepalen is echt vakmanschap,” legt Voerman uit. “Dit proces is al eeuwenlang hetzelfde en wordt van meester op leerling doorgegeven. Dankzij moderne technieken zoals invriezen kunnen we dat proces nu beter controleren, maar de essentie blijft onveranderd.\u201d<\/p>\n

Haring is niet alleen een traditioneel product, maar ook een van de meest duurzame eiwitbronnen. \u201cDe Noordzee is een van de best beheerde ecosystemen ter wereld,\u201d zegt Voerman. \u201cHaring wordt MSC-gecertificeerd gevangen, met minimale bijvangst en een extreem lage CO\u2082-footprint. Het is een van de effici\u00ebntste manieren om eiwitten te verkrijgen.\u201d<\/p>\n

Toch staat de consumptie onder druk, vooral onder jongeren. \u201cWe werken aan campagnes, een documentaire en zelfs haring op festivals om het product opnieuw op de kaart te zetten,” vertelt Voerman. “Veel jongeren weten niet eens hoe lekker en gezond haring eigenlijk is.\u201d<\/p>\n

Hoe ziet hij de toekomst van dit oer-Hollandse product? Luister naar mijn audioreportage waarin ik Ruud van der Zwan spreek over zijn levenslange ervaring in de vissector en de tradities van de haringvangst in Scheveningen.<\/strong><\/p>\n