{"id":468,"date":"2024-09-13T13:45:20","date_gmt":"2024-09-13T11:45:20","guid":{"rendered":"https:\/\/svjmedia.nl\/upd8\/?p=468"},"modified":"2024-09-13T16:00:20","modified_gmt":"2024-09-13T14:00:20","slug":"aanpak-tegen-voedselverspilling-bij-je-thuis","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/svjmedia.nl\/upd8\/468\/aanpak-tegen-voedselverspilling-bij-je-thuis\/","title":{"rendered":"Aanpak tegen voedselverspilling bij je thuis"},"content":{"rendered":"

Voedselverspilling is een groot probleem, niet alleen in Nederland maar wereldwijd. Elk jaar belanden er miljoenen kilo’s eetbaar voedsel in de prullenbak. \u00a0Volgens Monitor Voedselverspilling van Wageningen University & Research (WUR) vindt deze verspilling plaats in de hele keten: van de boerderij tot ons bord, van de lopende band tot het restaurant. <\/strong><\/p>\n

In het kader van de week tegen voedselverspilling worden door het hele land acties georganiseerd om bewustwording te cre\u00ebren en mensen te inspireren om beter om te gaan met eten. Maar hoe ga je om met anti-verspilling in de praktijk? Cees van Tol is thuiskok en voedselverspillingsbestrijder die hier dagelijks mee bezig is.<\/p>\n

Voor Van Tol is het niet zomaar een trend maar haar manier van leven. Van Tol kookt eigenlijk alleen maar ingredi\u00ebnten van Too Good To Go-pakketten en producten die in de winkel zijn afgeprijsd omdat de houdbaarheidsdatum bijna verstreken is. Van Tol: \u2018\u2019Ik bespaar hiermee geld, verminder mijn ecologische voetafdruk, en kan creatief losgaan in de keuken.\u2019\u2019<\/p>\n

Volgens Van Tol is brood een van de producten die het vaakst wordt weggegooid. \u2018\u2019Dat is nergens voor nodig,\u2019\u2019 benadrukt ze. \u2018\u2019Je kunt brood invriezen, er croutons van maken, of zelfs gebruiken voor paneermeel of broodpudding.\u2019\u2019 Haar man stopt de overgebleven kapjes in de vriezer zodat zij ze later kan roosteren.<\/p>\n

Het belangrijkste advies dat ze wil meegeven: \u2018\u2019Voorkom dat je producten in huis haalt die je uiteindelijk niet gebruikt, en wees creatief met wat je wel hebt. Verspilling voorkomen is zo makkelijk, maar je moet er wel voor openstaan en bereid zijn om er een beetje moeite voor te doen. Een beter milieu begint echt bij jezelf.\u2019\u2019 Van Tol laat zien dat de strijd tegen voedselverspilling er een is die iedereen kan aangaan. Met een beetje creativiteit en de juiste mindset kunnen we samen zorgen dat we minder in de afvalbak gooien, en maken we de wereld net een beetje beter.<\/p>\n

Reportage over week tegen voedselverspilling in Rotterdam:<\/p>\n