{"id":485,"date":"2025-09-11T12:52:36","date_gmt":"2025-09-11T10:52:36","guid":{"rendered":"https:\/\/svjmedia.nl\/upd8\/?p=485"},"modified":"2025-09-24T14:46:24","modified_gmt":"2025-09-24T12:46:24","slug":"factcheck-de-hype-rondom-proteineproducten-onterecht-voor-gezonde-volwassenen","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/svjmedia.nl\/upd8\/485\/factcheck-de-hype-rondom-proteineproducten-onterecht-voor-gezonde-volwassenen\/","title":{"rendered":"Factcheck: de hype rondom prote\u00efneproducten onterecht voor gezonde volwassenen"},"content":{"rendered":"
Dit artikel is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie 11 september 2025.<\/strong><\/p>\n Op\u00a0donderdag 4 september\u00a0schoof internist en hoogleraar\u00a0Marcel Levi\u00a0aan bij\u00a0<\/strong>Eva Jinek.<\/a> <\/strong>Voor hem stond de tafel vol met prote\u00efneproducten zoals repen, shakes en yoghurt. Levi benadrukte dat volwassenen met een\u00a0gevarieerd en bescheiden dieet al voldoende eiwitten<\/strong> binnenkrijgen<\/strong>. De aanbevolen hoeveelheid ligt volgens hem tussen de\u00a060 en 100 gram per dag. Alles daarboven wordt door het lichaam afgebroken: de extra eiwitten worden omgezet in\u00a0aminozuren<\/strong>, maar die kunnen niet worden opgeslagen. Meer eiwitten\u00a0<\/strong>leiden <\/strong>niet automatisch tot extra spieropbouw<\/strong>. Volgens Levi hebben gezonde volwassenen\u00a0<\/strong>geen dure, bewerkte prote\u00efneproducten nodig\u00a0om\u00a0dagelijks voldoende eiwitten<\/strong> binnen te krijgen<\/strong>.<\/p>\n Het artikel in Trouw<\/a> nuanceert dit beeld. Wetenschapsjournalist Adriaan ter Braack merkt op dat Levi\u2019s uitleg onvolledig en deels onjuist was. Zo wordt bijvoorbeeld gesteld dat extra eiwitten helpen bij afvallen en spierbehoud en dat een hogere inname soms nuttig is voor specifieke groepen zoals sporters en ouderen. Ook licht hij enkele punten toe die in de uitzending niet helemaal duidelijk werden, zoals de vertering van eiwitten in de dunne darm en het effect van eiwitinname op de nieren. Ter Braack benadrukt dat Levi\u2019s formulering een verkeerd beeld van eiwitten kan hebben gegeven.<\/p>\n Uit voedselconsumptiepeilingen blijkt dat de meeste Nederlanders ruimschoots aan hun eiwitbehoefte voldoen(Cartharina Ziekenhuis<\/a>). De\u00a0Keuringsdienst van Waarde\u00a0<\/a>onderzocht de marketing rondom eiwitproducten en concludeerde dat fabrikanten handig inspelen op de hype, maar dat deze producten voor de doorsnee consument weinig toevoegen. Ook\u00a0Pointer<\/a><\/strong>\u00a0bevestigt dat eiwitpoeder voor de meeste volwassenen niet nodig is, tenzij iemand extreem sport of specifieke gezondheidsproblemen heeft.<\/p>\n Niet iedereen kan voldoende eiwitten uit een normaal dieet halen. Extra eiwitten zijn vooral nuttig voor:<\/p>\n Carla Scheijde, di\u00ebtist, heeft de hbo-opleiding Voeding en Di\u00ebtetiek in Amsterdam afgerond. Zij bevestigt dat de meeste volwassenen met een normaal, gevarieerd dieet voldoende eiwitten binnenkrijgen. Volgens haar klopt de richtlijn 0,8 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht per dag. ‘Met een beker melk, een stukje vlees of een vleesvervanger en wat zuivelproducten, kom je al gemakkelijk aan de hoeveelheid die je nodig hebt.\u2019\u2019<\/p>\n Ze benadrukt dat dure prote\u00efneproducten voor de meeste volwassenen overbodig zijn. ‘Die producten zijn vooral marketing.\u2019 Carla voegt toe dat de uitzondering bestaat voor ouderen, mensen met een medisch probleem of personen die tijdelijk extra eiwitten nodig hebben. ‘Voor hen kunnen supplementen nuttig zijn, maar dat moet altijd in overleg met een di\u00ebtist.’<\/p>\n Carla bevestigt dat overtollige eiwitten worden afgebroken tot aminozuren, die het lichaam niet kan opslaan. Te veel eiwitten zorgen dus niet automatisch voor extra spieropbouw en kunnen soms als vet worden opgeslagen.<\/p>\n Dit artikel is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie 11 september 2025. Op\u00a0donderdag 4 september\u00a0schoof internist en hoogleraar\u00a0Marcel Levi\u00a0aan bij\u00a0Eva Jinek. Voor hem stond de tafel vol met prote\u00efneproducten zoals repen, shakes en yoghurt. Levi benadrukte dat volwassenen met een\u00a0gevarieerd en bescheiden dieet al voldoende eiwitten binnenkrijgen. De aanbevolen […]<\/p>\n","protected":false},"author":3387,"featured_media":486,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"_acf_changed":false,"_et_pb_use_builder":"","_et_pb_old_content":"","_et_gb_content_width":"","footnotes":""},"categories":[1],"tags":[43,45,46,44],"class_list":["post-485","post","type-post","status-publish","format-standard","has-post-thumbnail","hentry","category-binnenland","tag-eiwitten","tag-eva-jinek","tag-factcheck","tag-gezondheid","et-has-post-format-content","et_post_format-et-post-format-standard"],"acf":[],"yoast_head":"\nDe offici\u00eble richtlijnen<\/h2>\n
\n
De verwerking van een eiwitoverschot<\/h2>\n
\n
De gemiddelde eiwitinname in Nederland<\/h2>\n
\n
Deskundige oordeelt<\/strong><\/h2>\n
Conclusie<\/strong><\/h2>\n
\n