Vandaag op vijftien december is het de internationale dag van de thee. Op deze dag wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor de impact van de thee industrie zowel in mensenrechten als het milieu. ‘Een keurmerk betaal je als bedrijf maar ook als boer veel geld voor. Dan nog steeds zegt het niet veel over de werk omstandigheden.’ Aldus Robert, Filiaalmanager van Simon Lévelt Utrecht.
In de binnenstad van Utrecht zit Simon Lévelt op de Vismarkt nummer 21a. Simon Lévelt is een speciaalzaak in thee en koffie. Om half tien ’s ochtends openen de deuren van het kleine winkeltje aan de gracht. De groene zonwering wordt uitgeklapt en de trolleys gevuld met thee en koffie staan voor de winkeldeur klaar om uitgeladen te worden.
De winkel is aangekleed in kerstthema. Er hangen grote kerststerren en verlichting voor het raam. Op willekeurige plekken staan gouden ingepakte cadeautjes met een rode strik er omheen.
Na binnenkomst worden we verwelkomt door drie personeelsleden. Twee meisjes zonder uniform en een wat oudere man in een groene trui met daar overheen een schort met de tekst Simon Lévelt. Robert, de filiaal eigenaar in de groene trui met schort is bezig met een klant maar geeft aan een collega te roepen die haar verder gaat helpen want: ’ik wordt geïnterviewd, heel belangrijk’.
Simon Lévelt geeft een voorkeur aan biologisch en eerlijk geteelde thee. Het merendeel van de thee is biologisch geteeld. ‘We onderscheiden ons ten opzichte van de rest van de markt met onze eerlijke producten.’ verteld Robert. Ze werken niet samen met de keurmerken fairtrade en Max Havenlaar. ‘Financieel heeft het geen voordeel om samen te werken met zoon keurmerk. Het kost niet alleen ons veel geld maar ook de boer. We doen aan direct trade. Hierbij hebben we zelf contact met boeren en producenten.’ De onderneming gaat zelf een aantal keer per jaar langs. ‘We vertrouwen niet altijd alleen de papieren. Niet ik persoonlijk maar mensen van de organisatie gaan regelmatig langs bij de producenten om te kijken hoe ze het doen en of ze ergens in geholpen kunnen worden.’
Tijdens het gesprek heeft Robert een kerst mok in zijn hand gevuld met koffie. Hij zet de mok op een houten plank waar de theetjes op staan. Terwijl hij doorpraat schuift hij de thee verpakkingen naar voren zodat ze recht op een lijn staan.
Biologisch thee telen, betekend zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Vaak wordt kunstmest gebruikt. Boeren die biologisch telen doen dat met natuurlijke mest dat afkomstig is van planten of boerderijen. ‘Alle verpakkingen waar een zwart vierkantje op staat zijn biologisch’ Hij wijst naar de verpakkingen waar een zwart vierkantje op de zien is met daar op witte sterren in de vorm van een blad. ‘Dat zijn ze bijna allemaal.’ Zegt Robert trots.
Er zijn landen die nog niet zo veel biologisch telen. Voorbeelden hier van zijn China en Japan. Als thee speciaalzaak wil je hier wel bepaalde thee vandaan hebben. Simon Lévelt probeert producenten in die landen te pushen om biologisch te telen. ‘De kracht van Simon Lévelt op wereld schaal is vrij klein.’ Daarom werken ze samen met zelfde soort ketens uit de EU zoals bijvoorbeeld Engeland en Duitsland. Door samen met andere ketens naar de producent te gaan kan er meer druk uitgeoefend worden. Als een groot gedeelte van de Europese markt biologisch geproduceerde thee wil moet de procent zich hieraan aanpassen om geen klanten te verliezen.
Met direct trade en het grote aanbod aan biologische theetjes maakt Simon Lévelt de eerste stappen in de goede richting. Beluister hier de audioreportage van het interview met Robert op locatie bij Simon Lévelt Utrecht Binnenstad.