Duurzame hulp voor Sinterklaas

Duurzame hulp voor Sinterklaas

Cadeaus aangeboden om te ruilen. (Foto door: Rency de Pagter)

Om pakjesavond een stukje duurzamer te maken heeft warenhuis ‘GreenUp’ afgelopen week twee ruilmomenten georganiseerd. Dit doen zij aan de hand van het ruilinitiatief SintSwap. Een verscheiden aanbod van speelgoed zorgt voor veel gevulde schoentjes. ‘Ik ben erg blij met dit speelgoed en fijn dat het duurzaam kan.’

Nog voordat ik binnen ben loopt er een vrouw met een uitpuilende boodschappentas ‘GreenUp’ binnen, terwijl ik rustig wacht op mijn collega. In het warenhuis aan de Oudegracht is het rustig, net zoals op straat. Nog geen vijf minuten nadat de vrouw naar binnen is gegaan, staat zij alweer buiten met een lege tas.

Mijn collega en ik vragen binnen aan een personeelslid waar wij moeten zijn. ‘De trap af daar en dan recht voor je is er een klein magazijntje’, zegt ze. Over het formaat loog zij niet: het is net zo groot als een gemiddelde woonkamer. Binnen staan er enkele tafels bedekt met speelgoed in een ‘u’-vorm opgesteld. Er staan cadeautjes zoals een speelkassa, een boekje van Nijntje, een gloednieuwe puzzel met Kabouters, een brandweerauto en het spel Doolhof op de tafels. Netjes gesorteerd op doelgroep en soort speelgoed.

Speelgoed inleveren

Het inlever-uur is nog bezig. Twee vrouwen staan in de deuropening. Beiden hebben een volle tas met speelgoed die ze komen inleveren. Het speelgoed, waaronder een speeltent, wordt door Maartje en Anke gecontroleerd. Zij zorgen samen voor een goed verloop van het ruilmoment. Voor elk goedgekeurde stuk speelgoed krijgen de dames een coupon mee. Twee stagiaires geven de spullen een mooi plekje op één van de tafels. Met de coupons kunnen de dames weer ander speelgoed meenemen tijdens een van de ruilrondes. Voor boeken krijgen de ruilers een aparte coupon.

Na het inlever-uur raak ik in gesprek met Maartje Heerkens. ‘Alle kleine beetjes helpen’, zegt ze lachend, ‘Dat maakt het ook zo leuk!’ Maartje heeft de organisatie van dit ruilmoment op zich genomen. ‘Ik heb het opgezet in twee weken, best een korte tijd. Ik ben blij dat er alsnog best wat mensen zijn gekomen’, vertelt zij. Met een paar berichten op sociale media heeft zij gezocht naar bezoekers. Een korte voorbereiding was niet mogelijk geweest zonder het ruilinitiatief SwapSint, die organisatoren helpt met het opzetten van zulke ruilmomenten.

SwapSint

SwapSint komt voort uit het ruilinitiatief ‘Recycle Sint’ en de vorig jaar geïntroduceerde app SwipSwap. Elif Algu, bedenker toolkit ‘Recycle Sint’, en Rob Römgens, bedenker van de app, sloegen de handen ineen nadat in 2020 corona een streep zette door het ruilinitiatief van Elif. Het doel van dit jaar is om het oude record, 44.000 geruilde stukken speelgoed, te verbreken naar 60.000 stukken speelgoed. ‘Maar liefst 66 procent van het speelgoed in huis wordt niet gebruikt’, zegt Elif in een interview met platform ‘Zooitje Geregeld’. Dit speelgoed kan prima geruild worden. De app SwipSwap maakt het mogelijk om ook buiten de feestdagen speelgoed te ruilen.

Volop ruilen

Het is iets voor 11 uur als de eerste mensen, met lege tassen in de hand en kinderen aan hun zij, binnengelopen. Om de coronamaatregelen beter in acht te kunnen nemen, zijn de ruilers opgedeeld in twee groepen. Straks om 12 uur mag de tweede groep zoeken naar hun cadeautjes voor in de jute zak.

Hoewel in het begin nog tamelijk rustig is, begint er 5 minuten later een gezellige dosis rumoer te ontstaan. Mensen bespreken de cadeautjes die op de tafels liggen, een kleine jongen wijst verlangend naar een brandweerauto, coupons worden lachend ingeleverd en door Maartje wordt een locospel op het nippertje goedgekeurd en direct vergeven.

De stagiaires staan achter een wat legere tafel  bezoekers te helpen met de coupons. Een van hen stoot per ongeluk haar puzzelblokje om, waar iedereen stiekem om kan lachen. Snel zetten ze de puzzel in elkaar: ‘Haha, in één keer!’ werd er gelachen. Al het speelgoed krijgt nog een snelle check en er wordt gecontroleerd of niemand te veel speelgoed meeneemt, zo hoeft niemand met lege handen naar huis.

‘Fijn dat je kan ruilen.’

Ik sta te praten met een aantal bezoekers, die overigens bijna allemaal moeders zijn, over wat ze van het initiatief vinden. ‘Het is een heel mooie manier om duurzaam afstand te doen van mijn spullen’, vertelt Yola Parlie. ‘En ik heb genoeg spullen, waarom zou ik het niet ruilen?’ Daarnaast was het volgens één van de andere moeders veel makkelijker om speelgoed te ruilen dan het te verkopen op tweedehands websites.

Het kleine magazijntje loopt langzaam leeg. De laatste mensen leveren hun coupons in en ronde één aan een eind. Maartje is blij met hoe het gegaan is. ‘Het is goed dat wij streng zijn geweest met het beoordelen van het speelgoed, nu gaat iedereen naar huis met mooie cadeaus’, zegt ze. ‘En ik denk dat het succes van vandaag daarin zit, mensen zijn oprecht blij met wat ze terugkrijgen.’

Over een half uurtje begint de tweede ronde. Er staan nog genoeg cadeaus op de tafels, waarvan genoeg over zal blijven. Niet iedereen neemt namelijk evenveel mee als zij gebracht hebben. De overgebleven spullen worden gedoneerd aan de speelgoedbank, op die manier wordt er niks weggegooid.

Over de auteur

Rency de Pagter

Rency de Pagter (2001) is een eerstejaars student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Die is in Alkmaar opgegroeid en woont nu in Utrecht. Deze jonge journalist trekt zich niks aan van gendernormen, blijft zichzelf en probeert altijd anderen een luisterend oor te bieden. Diens grootste passie ligt in de muziek en zal zich hoofdzakelijk richten op het gebied van Kunst & Cultuur.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *