Gemeente Utrecht op zoek naar beste ontwerp Jaarbeurspleingebouw

Gemeente Utrecht op zoek naar beste ontwerp Jaarbeurspleingebouw

Jaarbeursplein. Beeld Elias van Bergen en Henegouwen

De gemeente Utrecht is begonnen met de zoektocht naar partijen die het nieuwe Jaarbeurspleingebouw moeten gaan realiseren. Het college van B&W heeft laten weten dat het Jaarbeurspleingebouw een  ‘architectonisch hoogstandje’ moet worden.

Om het gebouw te realiseren is de gemeente opzoek naar ‘goede, enthousiaste marktpartijen én een toparchitect met internationaal aanzien’. Dit is de volgende grote stap richting het realiseren van het gebouw. 

Er ligt een plan klaar voor de inrichting van het Jaarbeurspleingebouw. De onderste verdiepingen van het nieuwe gebouw moeten voor iedereen toegankelijk worden. Daar komen onder meer culturele plekken, (nacht)horeca en een fietsenstalling. Op de verdiepingen daarboven komt kantoorruimte.

‘We zijn op zoek naar partijen die met ons de uitdaging aan willen gaan om op het Jaarbeursplein dé blikvanger van het Utrechtse centrum te realiseren’, meldt projectorganisatie CU2030. ‘Een bijzonder kantoorgebouw met een levendige gevel, prikkelende culturele voorziening, nachthoreca, fietsenstalling en wie weet… een mooie skatebaan en skybar.’

Behoeftes

De projectorganisatie heeft haar plannen onder andere opgesteld naar aanleiding van de behoeftes van Utrechters. In een enquête die vorig jaar onder 4000 Utrechters is afgenomen kwam duidelijk naar voren dat de tijdelijke skatebaan op het Jaarbeursplein een groot succes is. Veel Utrechters willen dat deze blijft. Op de vraag: ‘Welk soort voorzieningen op het gebied van bewegen zie jij graag in de omgeving van het Jaarbeursplein?’ Antwoordde veruit de meeste respondenten dat zij behoefte hebben aan een skatebaan (56,4%). ‘De huidige skatebaan is leuk, trekt jong publiek en maakt het plein levendig’, stelt een geënquêteerde. 

Verder kwam er in de enquete naar voren dat de Utrechters willen dat het openbare gedeelte van het Jaarbeurspleingebouw levendig wordt. Elkaar ontmoeten is belangrijk. ‘Studieplekken, stadshuiskamer: een plek waar mensen uit de stad en van buiten samen kunnen komen. Elkaar kunnen ontmoeten, afspreken, wat drinken en eten.’  

Realisatie

‘Niet alle ideeën in het plan voor het Jaarbeurspleingebouw terug kunnen komen, maar veel gelukkig wel.’ Laat de gemeente weten. ‘De volgende wensen en suggesties worden in het plan verwerkt: (nacht)horeca, uitgaansgelegenheden, een culturele voorziening, verschillende werkplekken en ruimtes om te studeren/vergaderen en te ontmoeten. En wie weet kan de toekomstige ontwikkelaar straks ook de skaters gelukkig maken. We vragen de ontwikkelende partij hier goed over na te denken.’

De inschrijving voor geintreseerde marktpartijen en architecten is nog geopend tot 24 maart 10.00 uur. De gemeente krijgt in deze periode onder meer advies van een zogenoemd ‘Stadsteam’, dat bestaat uit negen Utrechters. ‘Zij gaan de komende periode op verschillende momenten met geïnteresseerde marktpartijen in gesprek over de wensen, zorgen en kansen die de stad eerder naar voren bracht.’ Zo meldt de gemeente. Hierna zal de gemeente samen met het stadsteam geschikte partijen uitkiezen en kan de bouw beginnen.

Over de auteur

Valentijn Schoots

Moguh, Ik ben Valentijn Schoots, achttien jaar en kom uit Rotterdam. Dit jaar ben ik gestart aan mijn eerste jaar HBO journalistiek in Utrecht. Mijn interesses liggen bij sportjournalistiek, politiek en radio. In mijn vrije tijd speel ik graag squash en voetbal.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.