Theater en cultuur sector openen hun deuren

Theater en cultuur sector openen hun deuren

Coronacheckapp

Op 25 februari vervalt het grootste deel van de coronamaatregelen. Dat kondigde minister Ernst Kuipers van VWS aan tijdens de persconferentie op 15 februari. Dit betekend ook dat de theater en cultuursector weer op volle capaciteit zal gaan draaien.

De eerste versoepelingen voor de sector gingen 18 februari al in. Theaters  en andere cultuurinstellingen  mochten tot 1:00 geopend zijn en de mondkapjesplicht verviel. Op 25 februari worden bijna alle maatregelen losgelaten. Dan verdwijnt onder meer het coronatoegangsbewijs en de 1,5 meter afstandsregel. Alleen op plekken waar meer dan vijfhonderd mensen zijn, moeten bezoekers een negatieve test laten zien. De theater en  cultuursector mogen zelf hun sluitingstijden bepalen. Volgens coronaminister Kuipers is er ruimte om flink te versoepelen. ‘We zijn beter tegen het virus bestand door vaccins en boosterprikken. Bovendien is de omicronvariant minder besmettelijk dan gedacht.’ Kuipers is optimistisch, maar waarschuwt voor het opkomen van nieuwe varianten.

Noodkreten 

Een week vol noodkreten van de cultuursector speelde ook mee in de besluitvorming van de overheid. Door de beperkte openingstijden en 1,5 meter afstand regel die eerder gold liep de cultuur en theatersector veel bezoekers mis. Theaters en cultuurinstellingen moesten door deze maatregelen veel voorstellingen verplaatsen of annuleren. Ze kregen bovendien te maken met artiesten die niet onder die maatregelen maatregelen konden of wilden optreden. Als reactie op deze eerder geldende maatregelen kwam de theater en cultuursector met verschillende protestacties. Zo gingen op zaterdag 12 februari tientallen nachtclubs in verschillende steden demonstratief open tijdens de actie: ‘De nacht staat op’. En werden een aantal theaters omgetoverd tot kapsalon. Terwijl je een korte coupe geknipt werd keek je naar een voorstelling die voor je neus werd opgevoerd. Op deze manier probeerde de cultuursector aandacht te vragen voor haar positie in het coronabeleid.

Keerzijde 

Het overheersende gevoel na de persconferentie van dinsdag was dat vanaf 25 februari álles weer open mag, voor iedereen, ook voor ongevaccineerden. Maar er zit een keerzijde aan de medaille. Voor locaties waar meer dan 500 mensen meedoen aan zogeheten ongeplaceerde evenementen gaat ‘1G’ gelden: alleen bezoekers die kort tevoren negatief getest zijn worden toegelaten, óók als ze volledig gevaccineerd en geboosterd zijn.

‘Ik ben écht gefrustreerd’, zegt Jeroen Bartelse, directeur van TivoliVredenburg ‘Natuurlijk ben ik blij dat vrijwel alles weer helemaal open mag, maar dat déze maatregel over zou blijven, dat had ik niet verwacht.’ Hij noemt de maatregel een ‘arbitraire beslissing’.

Evenementenorganisatie MOJO ziet het nut van die maatregel niet in. ‘We zijn blij dat we weer open mogen, maar we denken dat 1G er zo snel mogelijk weer af moet’, zegt directeur Ruben Brouwer. ‘Wij zijn de enige branche die er mee te maken heeft. In een feestcafé met maximaal vijfhonderd man mag je hossen zonder test, maar ga je naar een concert van Sting moet je wel iedereen testen.’

Berend Schans, directeur van Branchevereniging poppodia en -festivals, spreekt ook zijn zorgen uit over de maatregel. ‘We zijn bezorgd over de vraaguitval die 1G gaat veroorzaken.’ Want veel mensen hebben geen zin om zich te laten testen, wat tot minder bezoekers zou kunnen leiden.’ Hij voegt hieraan toe dan de maatregel disproportioneel is. ‘Er is geen abnormale druk meer op de gezondheidszorg, dus is deze maatregel niet strikt noodzakelijk.’

Weegmoment

Het kabinet kijkt op 15 maart naar enkele coronamaatregelen die deze maand nog niet komen te vervallen, zegt Kuipers. De regel dat voor binnenevenementen met meer dan vijfhonderd bezoekers bewijs van een negatieve test moet worden gegeven, wordt dan opnieuw gewogen.

Over de auteur

Valentijn Schoots

Passie voor politiek, sport en Kopenhagen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *