Terugkerende volle zalen bij Tivoli zorgen voor blije gezichten

Terugkerende volle zalen bij Tivoli zorgen voor blije gezichten

Tivoli Vredenbrug | Beeld: Sverre Kolman

Het mag weer: volle concertzalen zijn terug van weggeweest. Zo ook bij de Tivoli Vredenburg, waar honderden mensen weer konden genieten van een voorstelling. Het lunchpauzeconcert op vrijdag 25 februari was een van de eerste voorstellingen waar de zaal weer helemaal vol zat. En dat zónder QR-code. 

De blijdschap spat er vanaf bij Carine Hartman, programmeur bij de Tivoli Vredenburg. Ze is verantwoordelijk voor de planning van de lunchpauzeconcerten, en heeft zelf al jaren ervaring in de muziek. “De eerste voorstelling was volledig uitverkocht. De zaal heeft 537 zitplaatsen en het was volle bak. De kaartjes voor de voorstelling gaan twee dagen van tevoren in de verkoop dus je ziet dat de mensen er weer helemaal voor zijn gegaan.”

Voor bezoekers is het eveneens een fijn weerzien. Zo ook voor Gerrit en Sara Fikse, ze zijn al jaren vaste bezoekers van de Tivoli en hebben de volle zalen dan ook gemist. “Gedurende de corona tijd hebben we nergens heen kunnen gaan. Dat het nu allemaal weer open is vinden we fantastisch”, aldus Gerrit Fikse. “Het was wel weer even wennen om met zo velen in de zaal te zitten. Je denkt wel nog even twee keer na over waar je precies gaat zitten. Pak ik een stoel naast iemand die ik niet ken, of sla ik een plekje over?”

Zowel Gerrit als Sara hebben een muzikale achtergrond. Zo heeft Gerrit jaren muziekles gegeven aan het Conservatorium. Ze vinden het dan ook erg jammer dat er steeds minder jeugd op klassieke concerten afkomt. Sara Fikse: “Je ziet dat de interesse van jongeren de afgelopen jaren alleen maar afneemt. Zo zijn er minder jongeren die zelf muziekinstrumenten bespelen, of ze luisteren alleen maar naar van die simpele herrie. Ze zijn helemaal niet bezig met hoe de muziek in elkaar zit of wat voor verschillende soorten muziek er te vinden zijn. Dat vind ik wel erg jammer.” 

De voorstelling werd opgevoerd door het Dostojevski Quartet. Dit kwartet van twee violen, een altviool en een cello bestond uit vier leden van de Nederlands StrijkKwartet Academie. Deze Academie, kortweg NSKA, is opgericht in 2001 door Stefan Mertz en zet zich in voor samenspel tussen muzikanten. Conservatoriumstudenten die in een kwartet spelen, een groep muzikanten bestaande uit 4 leden, kunnen zich aanmelden voor de academie. Hier worden ze onder professionele begeleiding begeleid tot betere muzikanten. De Tivoli heeft nauwe samenwerkingen met verschillende Conservatoria en muzikale instellingen. Zo zijn er altijd nieuwe, jonge muzikanten die optreden. 

Over de auteur

Sverre Kolman

Na het afronden van de Havo is Sverre Kolman in 2021 begonnen aan de opleiding Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Hier schrijft hij artikelen over de binnenstad van Utrecht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *