Utrechtse Singel vrijwillig schoon op Wereldwaterdag

Utrechtse Singel vrijwillig schoon op Wereldwaterdag

Vrijwilligers prikken zwerfafval rond de Singel

Met de opbrengst van 14 jaar ‘Rotterdam Swim’ wordt er door Stichting Aquarius op 22 maart in elke provinciehoofdstad een ‘rivier’ schoongemaakt. In Utrecht is het de Stadsbuitengracht, ook wel de Singel genoemd, dat uitgebreid wordt schoongemaakt. Dit doet de stichting met behulp van de gemeente en vrijwilligers. Waarom is de schoonmaak zo belangrijk en hoe gaat dit in zijn werk?

Het is een veel besproken onderwerp: watervervuiling. Stichting Aquarius maakt sinds 2009 met behulp van de opbrengsten van allerlei evenementen zoals de Nationale Nieuwjaarsduik of de Zeemeerminnen Parade elk jaar in Nederland een rivier schoon, dit telkens op Wereldwaterdag. Dit jaar, op 22 maart, gebeurt dit in elke provinciehoofdstad. In Utrecht is ervoor gekozen om de Singel schoon te maken, wat wordt gedaan met de opbrengsten van 14 jaar Rotterdam Swim. Ook de gemeente, provincie en verschillende sponsoren helpen mee aan de schoonmaak.

Met groene vuilniszakken en bijpassende T-shirts lopen verschillende vrijwilligers langs de singel met hun afvalgrijper. Op een aantal van deze shirts staat ‘Vergroener’. De vrijwilligers met deze shirts horen bij de bewonersgroep ‘Vergroening Singel 030’. De groep ontstond eind 2013, nadat meerdere bewoners met elkaar in gesprek gingen over ‘groene’ ideeën voor het Wijkgroenplan en Wijkwaterplan Binnenstad, zo verklaart hun website. Ze gaan ongeveer elke maand met elkaar op stap om verschillende punten op de Singel schoon te maken. Een dag als deze kunnen zij niet missen.

Het belang

Maar waarom is het dan zo belangrijk dat we deze wateren schoonmaken? In het onderzoeksrapport van waterkwaliteit & biodiversiteit door Natuur & Milieu staat dat wij als land nog heel wat te verbeteren hebben op het gebied van waterkwaliteit. Klimaatverandering zorgt in stedelijke gebieden, waaronder Utrecht, voor wateroverlast. De vervuiling van stedelijke wateren komt deels door overtollig rioolwater, wat door stortbuien of hevige neerslag in het water wordt geloosd. Een andere belangrijke vervuiler is het (zwerf)vuil, iets dat de organisaties op Wereldwaterdag zoveel als mogelijk willen opruimen.

Patrick werkt voor de Havendienst Utrecht en vaart vier dagen in de week met zijn afvalboot door Utrecht. Hij vist grote hoeveelheden rommel, van fietsen tot slaapzakken, uit de Utrechtse grachten en is ook aanwezig bij de grote schoonmaak van de Singel. ‘Vroeger dacht iedereen bij het afval in de stadswateren: “het spoelt wel weg”’, zegt Patrick. ‘Maar waar is weg?’. Volgens Patrick is dat bewustzijn inmiddels wel wat verbeterd, maar kan het altijd beter. ‘De vissen die wij eten, hebben zelf hoogstwaarschijnlijk allang ons vuil binnengekregen’, zegt hij. ‘Wij krijgen dat vuil dus indirect weer op ons eigen bord’. Patrick vindt het verstandig dat de vrijwilligers zich vooral richten op de oevers rond het water, omdat veel vuil dat ín het water zit, afkomstig is van de oevers.

Vrijwilligers                                 

Ook Hanneke Bloemen helpt mee met de schoonmaak. Ze is sinds jongs af aan al begaan met de natuur en ziet een dag als deze daarom ook als erg waardevol. Nu woont ze al een tijd in Utrecht en komt ze ook naar de bijeenkomsten van de stichting Vergroening Singel 030. ‘Ik ben denk ik wel de oudste van de club’, zegt ze. ‘Maar dat maakt helemaal niks uit’. Ook Lies König, adviseur en ontwerper ecologie stichting Vergroening Singel 030, is blij met elke vrijwilliger die een handje helpt. Lies zet zich al een flinke tijd in voor de stichting en het schoonmaken van de stadswateren geven haar voldoening, ze loopt hier dan ook rond met een glimlach. Maar, eén ding zit haar dwars: de afvalknijpers. ‘Die zijn gewoon niet goed voor het afval dat je prikt’, zegt ze, terwijl ze een kroonkurk van de grond probeert vast te grijpen.

Bekijk hier het interview die verslaggever Cristel Brandt voerde met Annemiek, coördinator van stichting Aquarius.

Over de auteur

Moïs Tims

Mijn naam is Moïs Tims en ik ben 19 jaar oud. Ik studeer Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Zo lang als ik leef woon ik al in Utrecht, waar ik voorlopig nog niet weg wil. Mijn grootste interesses liggen bij beeldmedia, zoals documentaires en Tv-programma's. Ook vind ik de radio een interessant media, dit ben ik nog een beetje aan het ontdekken. Schrijven is ook iets wat ik graag doe, mijn schrijfvaardigheid ontwikkelde zich sinds jongs af aan, toen ik veel zelfbedachte verhaaltjes schreef. Zelf ben ik werkzaam in de horeca, wat ik erg leuk vind aangezien ik sociaal contact erg belangrijk vind. Ik kan me dan ook ontzettend interesseren in verschillende soorten mensen. Het lijkt me geweldig om ooit zelf een documentaire te maken of een bepaalde minderheidsgroep of een bijzonder persoon. Ten slotte vind ik het belangrijk om bepaalde punten die in de samenleving spelen onder de aandacht te brengen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.