Is de binnenstad snel van het Russische gas af te halen?

Is de binnenstad snel van het Russische gas af te halen?

Door Moïs Tims

De oorlog die op het moment in Oekraïne woedt, brengt veel gevolgen met zich mee. Niet alleen een stroom aan vluchtelingen die zich onder meer vestigt in Nederland, maar ook een wereldwijd tekort aan graan, olie en gas. Dit tekort zorgt ervoor dat prijzen de pan uitrijzen en dus is de overheid een campagne gestart. Minder gebruik van gas is beter voor het milieu, de portemonnee en het maakt Nederland minder afhankelijk van Rusland. Ook in Utrecht moeten de mensen sneller van het gas af. Veel woningen ik de binnenstad zijn oud, is het überhaupt wel mogelijk om de binnenstad binnen geringe tijd gasvrij te krijgen?

Extra reden

Jaap Rodenburg van Natuur en Milieufederatie Utrecht vertelt dat op dit moment meer dan de helft van de huishoudens in Utrecht afhankelijk is van Russisch gas. Utrecht heeft een moeilijk gelegen plaats als het aankomt van het genereren van groene energie. ‘Er is geen zee of uitgestrekte weilanden waar groene energie kan worden opgewekt.’ aldus Rodenburg. Utrecht is echter al hard op zoek naar het vinden van nieuwe manieren om mensen te voorzien van hun energiebehoefte. Bijvoorbeeld door middel van aardwarmte wat kan worden opgewekt uit rioolwater of oppervlaktewater.

Beleid

Rodenburg merkt dat sinds het uitbreken van de oorlog steeds meer mensen geïnteresseerd zijn in groenere energiebronnen. ‘De oorlog is een extra reden dat mensen nog sneller van het gas af willen.’ De wil en het geld is er, alleen moet er nog goed beleid komen zegt Rodenburg. Het moment komt steeds dichter bij dat de gemeente niet meer kan wachten met het vergroeien van de energie in Utrecht. ‘We hebben er al te veel over gepraat, nu moet er gewoon heel snel iets aan gedaan worden.’

Weinig opties

Een van de afspraken die Nederland maakte in het internationale Klimaatakkoord van Parijs was dat er gestopt moet worden met het gebruik van  aardgas. In 2020 stelde het kabinet het doel om alle woningen in 2050 van het aardgas te krijgen. Dit is een moeilijke en dure onderneming, zeker met oudere huizen. Heel veel oude huizen in de binnenstad hebben nu nog een cv ketel op gas. Met gas kan een gemiddeld huis redelijk snel verwarmd worden. Het gas verwarmt het water tot ongeveer 80 graden Celsius wat vervolgens weer de rest van het huis snel opwarmt. ‘Vaak denken mensen dat een elektrische cv ketel de oplossing zou kunnen zijn, maar dat is het zeker niet.’ vertelt Remco Verduin van Jouw Huis Slimmer. Alleen als er toegang is tot een windmolen of zonnepanelen zou een elektrische cv ketel efficiënt zijn. Met een elektrische cv ketel kost het namelijk acht keer zoveel energie om een huis te verwarmen. Tachtig procent van de energie die in Nederland wordt verbruikt, is afkomstig uit fossiele brandstoffen. Deze zijn misschien nog wel slechter voor het milieu dan aardgas.

Isoleren

‘Daarom moet de warmtepomp voor Utrecht de oplossing worden’ vindt Verduin. Maar juist dat is zo complex bij de huizen in de binnenstad. ‘Oude huizen zijn vaak uit één steenslag gebouwd, dat betekent dat die nauwelijks geïsoleerd zijn.’ Zonder goede isolatie stijgt alle warmte gelijk het huis uit. Het kan wel, maar het kost veel tijd en geld. Een huis van binnen isoleren willen veel mensen niet, dat kost namelijk veel woonruimte. Van buitenaf is een goede optie, maar in de binnenstad gaat het om monumentale panden die vanaf buiten niet zomaar verbouwd kunnen worden.

Lang duren

De Gemeente Utrecht zegt dat ze de binnenstad pas in 2050 echt helemaal aardgasvrij kunnen hebben. ‘De oude binnenstad is zeer complex en krijgt een maatwerkaanpak tot 2050. Dat betekent dat de aanpak zoveel mogelijk aansluit op werkzaamheden die in deze periode toch al moeten plaatsvinden.’ De binnenstad moet dus nog lang wachten voordat ze helemaal onafhankelijk zijn van het gas en dus ook het gas van Rusland.

Bekijk hier het inteview van Moïs Tims met Jaap Rodenburg over gas in Utrecht.

Over de auteur

Cristel Brandt

Mijn naam is Cristel Brandt en ben 21 jaar oud. Momenteel studeer ik journalistiek aan de Hoogeschool Utrecht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *