Kaboom festival organiseert VR-experience in bibliotheek Neude

Kaboom festival organiseert VR-experience in bibliotheek Neude

Het Kaboom festival is deze week te zien in Utrecht en Amsterdam. Het draait er om alles was geanimeerd is en het thema van dit jaar is sprookjes en mythes. Naar aanleiding van dit onderwerp is de Storyscope, een Virtual Reality experience, opgezet in bibliotheek Neude.

Het festival is drie dagen lang te bezoeken in Utrecht. Je kunt hier kennis maken met allerlei verschillende soorten animatie. Het festival richt zich vooral op korte video’s die ze achter elkaar op verschillende plekken in de stad laten zien. Veel van deze video’s zijn te bezichtigen in de gebouwen van de Hogeschool voor Kunst in Utrecht, hiervoor moet je tickets kopen. Voor de Storyscope in Utrecht hoef je niet te betalen, wel moet je voor sommige ervaringen reserveren.

De techniek

Voor de VR-experience moet je als bezoeker een speciale bril opdoen. Wanneer je hier doorheen kijkt, lijkt het net of je jezelf op een andere locatie bevindt. Het beeld wat je ziet draait namelijk mee wanneer je rondloopt of kijkt. Een van de bedrijven die heeft samengewerkt aan het opzetten van de Storyscope is Popkraft. Dit is een bedrijf dat artistieke innovaties en technologisch experimenten faciliteert. Zij hebben zich vooral gericht op het regelen van alle elektronica, zoals computers en VR-brillen, maar ook op de opbouw. Stagiair Nina houdt in de gaten houden of alles wel soepel verloopt. ‘Over het algemeen gaat het heel goed! Alleen een paar technische probleempjes, maar dat is wel gebruikelijk met wat nieuwere technieken zoals VR,’ verteld zij.

De werken

Voor dit festival kunnen artiesten van over de hele wereld hun eigen werk insturen, maar het Kaboom Animation Festival zoekt ook zelf naar nieuwe werken. Victorine van Alphen, VR-curator van Kaboom, is actief bezig met het uitzoeken van VR-werken om te laten zien op het festival. ‘Ik kijk naar veel van de inzendingen en maak hier een selectie van. Soms ga ik ook echt naar andere festivals of gewoon op bezoek bij mensen waarvan ik weet dat ze met iets nieuws bezig zijn. Ik ga eigenlijk gewoon op zoek naar mooie werken,’ zegt Van Alphen over haar baan. Het Kaboom festival wil een zo divers mogelijke verzameling van werken laten zien, daarom worden er bewust keuzes gemaakt in wat ze wel en niet gebruiken.

Het eindproduct

In de Storyscope is dit ook goed terug te zien. Bij de grote werken kun je zo’n twintig minuten lang rondlopen in mysterieuze werelden. Deze ervaringen verschillen erg van elkaar. Zo loop je bij de een door een soort doolhof, terwijl je bij de ander karakters observeert in een soort vervallen gebouw. Bij al deze werken verschillen de animatiestijlen en de verhaallijnen die je volgt, waardoor geen ervaring hetzelfde is. Het thema, sprookjes en mythes, wordt op creatieve manier door de makers geïnterpreteerd. Ze plaatsen jou eerder als toeschouwer in een mythische wereld, dan dat ze jou echt een specifiek verhaal laten volgen. Bij de Storyscope heb je ook kortere VR-experiences en er zijn verschillende animatie shorts te zien op een groot scherm.

Een verzamelplek

Het doel van dit hele festival is het geven van een podium aan kleine artiesten, waar zij hun werk kunnen laten zien. Je kunt hier alle genres vinden, van kinderfilms tot experimentele arthouse producties. Volgens Van Alphen is dit festival ook bedoeld om de animatie-industrie kennis te laten maken met nieuwe artiesten: ‘We zijn eigenlijk ook een verzamelplek voor de industrie om nieuwe makers te vinden, die ze anders nooit tegen zouden zijn gekomen.’ Kaboom wil eigenlijk het liefst iedereens animatie wensen vervullen en een zo’n groot mogelijk publiek aanspreken met zijn festivals.

Bekijk hier een uitgebreider interview met Victorine van Alphen over het Kaboom festival.

Over de auteur

Lieselot Pol

Lieselot Pol (2002) is eerstejaars studente Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ze heeft grote interesse in mode en milieu, maar ook kunst & cultuur.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.