Bezoekers Bibliotheek Neude in gesprek met veteranen op Nationale Bevrijdingsdag

Bezoekers Bibliotheek Neude in gesprek met veteranen op Nationale Bevrijdingsdag

logo NVI | Beeld: bevrijdingsfestivalutrecht.nl

Dit jaar vieren we in Nederland 77 jaar vrijheid. Op 5 mei, de Nationale Bevrijdingsdag, zijn er daarom door heel Nederland festivals en evenementen, zo ook in de Bibliotheek Neude. Hier staat Denise Landzaat, samen met twee veteranen, namens het Nederlands Veteranen Instituut om in gesprek te gaan met bezoekers over vrijheid.

Wat is precies je functie binnen het Nederlands Veteranen Instituut?

“Het Nederlands Veteranen Instituut is een instituut dat de zorg draagt voor veteranen in de breedste zin van het woord. Het programma waar ik verantwoordelijk ben is het onderdeel Veteranen in de Klas. We zorgen dat ruim 250 gastsprekers getraind worden in het communiceren met leerlingen en studenten. Dit gaat van groep 7 tot aan de Universiteit. We laten de verhalen van de veteranen aansluiten bij actuele thema’s in het onderwijs, bijvoorbeeld respect en burgerschap.”

Waarom is het zo belangrijk dat de verhalen van veteranen worden gedeeld?

“Helaas is Oekraïne een haakje die we helemaal niet hadden willen maken, maar vrijheid is niet zomaar iets wat je krijgt, daar moet je moeite voor doen. Dat wordt door de situatie daar nogmaals benadrukt. Ik denk dat hoe langer het geleden is dat we daar zelf mee te maken hebben gehad, des te belangrijker het wordt om dit te delen. Dit doen wij door hele persoonlijke verhalen van onze veteranen, bijvoorbeeld de vandaag aanwezige Jeanet Jacobsen en René van Schor. Wanneer je elkaars verhaal leert kennen krijg je een veel beter perspectief van hoe de wereld écht in elkaar zit.”

Jeanet Jacobsen (Links) tijdens haar training | Beeld: Sverre Kolman

Is er, met de huidige situatie in Oekraïne, meer animo is voor deze gastlessen?

“Ja, dat merken we zeker, scholen weten ons steeds beter te vinden. Voorheen werden we vooral gevraagd door scholen voor onderwerpen als burgerschap en hoe bijzonder het eigenlijk is dat we in vrijheid kunnen leven. Door de situatie in Oekraïne komen scholen vooral naar ons toe vanwege de leerlingen. Het leeft heel erg onder leerlingen, maar ook bij onze veteranen. De beelden en verhalen uit Oekraïne brengen herinneringen uit Libanon, Cambodja en Bosnië naar boven. Het is dus voor zowel de leerlingen, als onze veteranen, erg fijn om deze verhalen te delen.”

Wat zijn, over het algemeen, de reacties van mensen die aanwezig zijn bij dat soort evenementen?

“Wat je hoort is dat mensen van te voren al een bepaald beeld hebben van een veteraan. Sommige voldoen hier inderdaad aan, maar veel ook juist helemaal niet. Hier stond bijvoorbeeld net een mevrouw die heel graag met Jeanet (Jacobsen) in gesprek wilde om te vragen hoe het is om als vrouw in een, toch wel, masculiene organisatie te werken. Of om naar een gebied uitgezonden te worden waar de vrouw maatschappelijk gezien een heel andere positie heeft. Ik hoor vooral dus gewoon hele leuke gesprekken van mens tot mens.”

Worden dit soort meetings nog vaker georganiseerd?

“Ja! We organiseren heel het jaar door dit soort evenementen. Bijvoorbeeld bij scouting verenigingen of bij de Invictus Games. Rond 4 en 5 mei is het voor ons natuurlijk extra druk, maar we zijn er juist voor om dit het hele jaar door onder de aandacht te krijgen.”

Bekijk hier de reportage van Mara Olieman:

Over de auteur

Sverre Kolman

Na het afronden van de Havo is Sverre Kolman in 2021 begonnen aan de opleiding Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Hier schrijft hij artikelen over de binnenstad van Utrecht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *