‘Het verbaasde mij hoe veel sneller je resultaat had met Tempeh maken’

‘Het verbaasde mij hoe veel sneller je resultaat had met Tempeh maken’

Tempeh, misschien ken je het nog niet, maar deze “bonenkoek” is heel snel zelf te maken. Iemand die veel van tempeh maken weet, is Loïs Overbosch, mede-eigenaar van Boonzaak. Deze net opstartende Utrechtse webwinkel specialiseert zich in het maken van tempeh van lokale Nederlandse bonen. Vandaag wordt de eerste batch voor verkoop klaargemaakt door Overbosch.

In een volle en kleurrijke keuken is Overbosch druk bezig met alles klaarleggen. De stapel plastic zakjes is nog leeg en twee ijzeren schalen met bonenmengsel zitten tot de top gevuld. Met een grote lepel vult ze het eerste zakje. ‘Ik heb gisteravond de bonen geweekt in water en deze ochtend heb ik ze gedeeltelijk gekookt. Nadat ze even hebben liggen drogen, heb ik ongeveer een vierde van de bonen gepureerd en de sporen van de tempeh schimmel toegevoegd. En ja, dan kan je ze eigenlijk al gaan verpakken,’ vertelt Overbosch, wijzend naar het volle zakje in haar hand.

Vaste koek

Tempeh is in Nederland vrijwel altijd gemaakt van sojabonen. Deze bonen worden samengevoegd met een speciale schimmel, waardoor er een fermentatieproces begint. Door deze fermentatie ontstaat er een soort vaste koek, die je net als tofu in veel verschillende gerechten kan gebruiken. ‘Zoals je ziet ben ik nu gewoon nog bezig met losse boontjes, maar de schimmel gaat de bonen als het waren aan elkaar hechten. Doordat de schimmel helemaal door de bonen heen groeit, wordt het bonenmengsel over een tijdje helemaal wit en een soort harde massa,’ aldus Overbosch.

Boonzaak

Er komen steeds meer volle zakjes op de geeloranje theedoek te liggen terwijl Overbosch lachend doorvertelt: ‘Voor het eindproject van mijn studie Food Innovation was ik bezig met miso maken van lokale producten. Dit is een soort bonenpasta die net als tempeh gefermenteerd is. Tijdens dit project was ik meer bezig met tempeh maken dan miso, het was ook zo’n makkelijk proces. Het verbaasde mij hoeveel sneller je resultaat had met tempeh maken. Hier is mijn interesse wel echt begonnen.’

Boonzaak maakt tempeh van lokale Nederlandse bonen. Het doel hiervan is om bonen die op het moment niet veel meer worden gegeten, een nieuw leven in te blazen. Door de toename van bestelde goederen hebben ze ervoor gekozen de tempeh te gaan laten bezorgen. ‘We willen dat niet alleen de randstad toegang heeft tot nieuwere, betere kwaliteit producten. Doordat wij onze tempeh bezorgen heeft heel Nederland hier toegang tot,’ legt Overbosch uit.

Geen vleesvervanger

Volgens het voedingscentrum is tempeh geen vleesvervanger, dit wordt alleen zo genoemd omdat het in dezelfde schijf als vlees staat. Bij het voedingscentrum noemen zij tempeh en andere etenswaren in diezelfde schijf als vlees staan daarom “goede vegetarische keuzes”. Hier sluit Overbosch zich ook bij aan, terwijl zij bezig is met de laatste zakjes te vullen: ‘Ik hou er niet van om het een vleesvervanger te noemen, omdat het gewoon een volwaardig Indonesisch product is wat al jarenlang bestaat. Het is niet ontwikkeld als vleesvervanger, alleen wordt het zo wel gebruikt in de westerse wereld. Eigenlijk is het gewoon een super goede eiwitbron!’

Als alle bestellingen klaarliggen is Overbosch ontzettend blij met het aanzien van de 26 volle zakjes: ‘Ik maak normaal echt maximaal de helft hiervan!’ De bestellingen zullen volgende week opgestuurd worden naar aderessen in Utrecht en Amsterdam, samen met een enquête over het product.

Over de auteur

Lieselot Pol

Lieselot Pol (2002) is eerstejaars studente Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ze heeft grote interesse in mode en milieu, maar ook kunst & cultuur.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.