900 jaar Utrecht in Salon van Weleer: ‘de stad is zó rijk van geschiedenis, de verhalen liggen gewoon op straat’

900 jaar Utrecht in Salon van Weleer: ‘de stad is zó rijk van geschiedenis, de verhalen liggen gewoon op straat’

Het is bijna zover: de viering van 900 jaar stadsrechten voor Utrecht. In één van de Utrechtse werfkelders bevindt zich de Salon van Weleer: een ‘creatieve, innovatieve cultuurplaats’, aldus Wilma Paalman, actrice en presentatrice bij de Salon van Weleer. De salon staat op dit moment volledig in het teken van het jubileum en Wilma maakt hier groot onderdeel van uit.

De viering van 900 jaar stadsrechten voor Utrecht is officieel pas op 2 juni, maar de Salon van Weleer is hier al wekenlang mee bezig. In de Salon zelf is Wilma nergens te bekennen, Helga wel. Helga is één van de personages die Wilma aanneemt als zij zich in de salon bevindt. Ze werkt veel samen met Serge, een ander personage in de Salon (zie foto). Met nog twee anderen zijn zij verantwoordelijk voor allerlei zelfbedachte spellen, voorstellingen, monologen en quizzen die op dit moment eigenlijk compleet in het teken staan van het jubileum. Op deze manier zijn zij bezig met het overbrengen van kennis via amusement. Ze zijn nu al bijna negen jaar actief in hun werkveld: ‘we zijn in 2013 als stichting bij elkaar gekomen als samenwerkende eenmanszaken’, vertelt Wilma. ‘We begonnen met allerlei voorstellingen over dagelijkse onderwerpen uit de filosofie en psychologie. Dat heeft zich ontwikkeld tot wat we nu allemaal doen’.

Voor het jubileum heeft Wilma samen met haar collega’s de handen uit de mouwen gestoken. ‘In de vorm van theater, films en quizzen willen wij iedereen die geïnteresseerd is in Utrecht wat kennis bijbrengen’, zegt ze. Ze voegt hieraan toe dat ze het belangrijk vindt om deze kennis op een toegankelijke manier over te brengen, zodat het voor iedereen te begrijpen is. ‘Wie meedoet aan een spel, speelt ook echt mee. Het is dus erg actief, je zal in een rol moeten kruipen. Op deze manier ga je merken dat je nog meer zal openstaan voor wat op je af komt’. Tijdens de beleving wordt er gedanst en kunnen participanten Utrechtse hapjes proeven. Ook komt het Utrechts dialect aan bod en wordt er via monologen veel over de geschiedenis van de stad verteld. De Salon in de werfkelder hangt vol met decoratie dat past bij de verschillende thema’s die aan bod komen, alles is zelfgemaakt. Normaal gesproken is Utrecht niet het enige thema waar ze mee bezig zijn. Er worden bijvoorbeeld ook spraakmakende verhalen uit andere steden of landen verteld.

De kennis die Wilma bezit over Utrecht komt voort uit haar brede interesse in de stad. ‘de stad is zó rijk van geschiedenis, de verhalen liggen gewoon op straat’, zegt ze. ‘Om kennis op te doen ben ik gaan speuren, speuren en speuren. Ik heb mezelf gestort in boeken, documenten en bijvoorbeeld het oude wetboek van strafrecht. Dit deed ik samen met het team van de Salon’. De digitalisering heeft ervoor gezorgd dat er veel informatie te vinden is op het web, wat Wilma erg handig vindt. Er zijn meerdere redenen waarom zij zo dol is op de stad. Zelf is ze er niet geboren maar woont ze er al zo lang dat ze zichzelf inmiddels een ‘echte Utrechter’ kan noemen, zo zegt ze zelf. ‘Daarbij vind ik Utrecht de vriendelijkste stad van het land’, voegt ze eraan toe. ‘Mensen zien elkaar en kijken oprecht naar elkaar om’. Ze vindt een multiculturele samenleving erg belangrijk. Dit is een samenleving waar iedereen, van welke afkomst, geaardheid of religie dan ook met elkaar verworven is. Volgens haar scoort Utrecht hier goed op. ‘De rest van het land kan hier nog wel wat van leren, hoewel ik vind dat het in Rotterdam ook al wel goed gaat op dit gebied’.

De Salon van Weleer is volgens Wilma een plek waar de deur openstaat en iedereen zich fijn kan voelen. Het was vroeger al een droom van haar om iets als dit te realiseren. ‘Ik hoopte altijd op een soort fabriek waar je met zijn allen werkt en dingen maakt’, zegt ze. ‘En dat hebben wij hier’. In de Salon is het volgens Wilma dus eigenlijk altijd wel feest. Dit neemt niet weg dat ze samen met haar team erg uitkijkt naar 2 juni: ‘waar een feestje is, zijn wij’.

Benieuwd naar wat de Salon van Weleer te bieden heeft? Bekijk dan hier de videoreportage van Cristel Brandt.

Over de auteur

Moïs Tims

Mijn naam is Moïs Tims en ik ben 19 jaar oud. Ik studeer Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Zo lang als ik leef woon ik al in Utrecht, waar ik voorlopig nog niet weg wil. Mijn grootste interesses liggen bij beeldmedia, zoals documentaires en Tv-programma's. Ook vind ik de radio een interessant media, dit ben ik nog een beetje aan het ontdekken. Schrijven is ook iets wat ik graag doe, mijn schrijfvaardigheid ontwikkelde zich sinds jongs af aan, toen ik veel zelfbedachte verhaaltjes schreef. Zelf ben ik werkzaam in de horeca, wat ik erg leuk vind aangezien ik sociaal contact erg belangrijk vind. Ik kan me dan ook ontzettend interesseren in verschillende soorten mensen. Het lijkt me geweldig om ooit zelf een documentaire te maken of een bepaalde minderheidsgroep of een bijzonder persoon. Ten slotte vind ik het belangrijk om bepaalde punten die in de samenleving spelen onder de aandacht te brengen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.