‘Koningsdag moet duurzamer’

‘Koningsdag moet duurzamer’

Plastic afval

Het is woensdag, Konigsdag. De feestende mensen krioelen door Utrecht. Op het Janskerkhof staat een arsenaal aan vuilnismannen klaar om al de plastic bekers op te ruimen. “Niet heel duurzaam. We moeten kijken naar andere alternatieven voor al het plastic”, aldus Sanne Hermans (gemeente Utrecht).

De gemeente Heemskerk heeft op koningsdag in de stad gewerkt met bekers op basis van mais. Deze zijn biologisch afbreekbaar en niet vervuilend. Hebben jullie het gebruik hiervan overwogen?                                                                                                                                             “In verband met onder andere COVID was er dit jaar geen ruimtes tijd om afspraken met ondernemers te maken over het gebruik van bekers op basis van mais of alternatieven. Binnenkort is er een evaluatie van koningsdag en daarin zullen dit en andere initiatieven worden meegenomen.”

Hebben jullie de ambitie om koningsdag volledig plasticvrij te maken?
“We hebben de ambitie dat alle evenementen in de openbare buitenruimte zo duurzaam mogelijk plaatsvinden. Ook het duurzaam omgaan met grondstoffen zoals plastic hoort daarbij. We verkennen momenteel vele mogelijkheden en zetten al verschillende stappen, maar we hebben nog geen overkoepelend plan klaar liggen of een datum genoemd.”

Wie is verantwoordelijk voor het opruimen van het afval?
De gemeente Utrecht is verantwoordelijk voor het opruimen van het afval in en rondom de binnenstad. In de wijken maken we afspraken met de oranje comités. Daar zijn de organisatoren zelf verantwoordelijk. Zij zorgen er zelf voor dat alles weer netjes opgeruimd is.”

Heeft het verbod op plastic wegwerpproducten en de invoering van statiegeld op plastic flesjes geleid tot minder afval op straat?
“Op straat was niet terug te zien dat het afval minder was door het verbod op plastic flesjes. Wat wel opviel wat dat er dit jaar was dat er meer glaswerk lag dan normaal.”

Wordt er preventief actie ondernomen om het afval op straat te beperken?
“Voordat het feest losbarst legen we alle prullenbakken. Daarnaast plaatsen we op verschillende plekken in de stad extra kliko’s. In de nacht van Koningsnacht rijden we rond 5.00 uur nog een schoon-ronde om de doorgaande wegen en een aantal drukbezochte locaties weer zoveel mogelijk schoon te maken. Daarnaast dringen we bij inwoners die spullen verkopen op de vrijmarkt aan de onverkochte spullen niet achter te laten in het vrijmarktgebied, maar weer mee naar huis te nemen.”

Beginnen de vuilnismannen al tijdens koningsdag met schoonmaken?
“Op Koningsdag zelf start de schoonmaak om 18:00 op zo veel mogelijk plekken. Eerst wordt er een ronde gedaan om het grofvuil en grote vuil op te halen, daarna voor het kleine afval (prikkers) en een bezemwagen. Vaak zijn we tussen middernacht en 1 uur ‘s nachts klaar.”

Worden er tijdens en na koningsdag extra mensen ingezetom het afval op te ruimen?
“Ja. Ieder jaar zijn we met een ploeg van ruim 110 medewerkers aan het werk om de rommel van Koningsdag op te ruimen”

Over de auteur

Valentijn Schoots

Moguh, Ik ben Valentijn Schoots, achttien jaar en kom uit Rotterdam. Dit jaar ben ik gestart aan mijn eerste jaar HBO journalistiek in Utrecht. Mijn interesses liggen bij sportjournalistiek, politiek en radio. In mijn vrije tijd speel ik graag squash en voetbal.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.