‘Er is veel werk aan de winkel, maar het is zeker haalbaar’

‘Er is veel werk aan de winkel, maar het is zeker haalbaar’

Esma Kendir, lijsttrekker Student en starter. ©Studentstarter

Afgelopen woensdag was het zover. De presentatie van het Utrechtse coalitieakkoord. De drie belangrijkste onderwerpen waar de coalitie mee aan de slag gaat, is het tegen gaan van kansenongelijkheid, de woningnood en de klimaatcrisis. Een nieuwkomer in de coalitie is de partij Student & starter. Zij behaalde tijdens de verkiezingen in maart 2 zetels. Lijsttrekker Esma Kendir is ‘enorm trots’ dat haar partij Utrecht mag vertegenwoordigen in de coalitie. Ze oogt kalm en heeft een brede grijns op haar gezicht wanner het akkoord wordt overhandigd aan de burgemeester.

Betaalbaar wonen
In het coalitieakkoord staan meerdere maatregelen die de bouw van woningen moet versnellen. De ontwikkeling in de Merwedekanaalzone, Papendorp, A-12 zone en Lunetten Koningsweg hebben de hoogste prioriteit. Daarnaast wil de nieuwe coalitie meer woningen plaatsen in Overvecht en op het Utrecht science park. “We zien dat het heel lastig is geworden om een betaalbare woning in Utrecht te vinden. Dat begint al bij studenten. Er is een tekort aan 7600 studentenwoningen.” Maar niet alleen voor de studenten is de markt krap. “We willen ons inzetten voor alle burgers die op dit moment moeilijk tot niet aan een huis kunnen komen.” Geroutineerd verteld Kendir hoe de coalitie dat wil bewerkstelligen. “We willen leegstand aanpakken en een loting voor sociale huurwoningen zodat jongeren daar ook meer kans op hebben.”    

Ontwikkeling
De coalitie maakt een bedrag van 130 miljoen euro vrij voor het investeringspakket ‘groei in balans’. Dit pakket bestaat uit een reeks investeringen in de openbare ruimte , groen, mobiliteit en voorzieningen op het gebied van sport en cultuur.  “Dit pakket laat goed zien dat we doelgericht investeren in de stad Utrecht. De stad groeit en daarom is het heel belangrijk dat de voorzieningen ook mee groeien. Hiervoor is dit pakket in het leven geroepen.” 

Kritiek
Er was afgelopen tijd kritiek op de partij. Student en starter zou neigen naar een ‘one issue’ partij. Dit betekend dat de partij zich alleen zou inzetten voor, drie keer raden, studenten en starters. Kendir vind deze kritiek onterecht. “Ik denk dat we de afgelopen acht jaar hebben laten zien dat we echt geen one issue partij zijn, maar dat we een partij zijn voor elke Utrechter. Kijk naar het coalitieakkoord, dan zie je dat er genoeg dingen in staan voor heel Utrecht. Denk bijvoorbeeld aan ‘Utrecht schuldenvrij’ of ‘Utrecht bestaanszekerheid’, maar ook aan gezonde schoollunches voor kinderen. Ik vind dat we voor elke Utrechter mooie dingen realiseren.”

Student en starter deed voor de eerste keer in de geschiedenis van de partij mee aan de coalitiegesprekken. De intensiteit van de gesprekken is Kendir niet in de koude kleren gaan zitten. “Het zijn felle en soms heftige gesprekken. Het is niet makkelijk om met vijf partijen te onderhandelen waarvan elke partij zijn eigen politieke kleur heeft. Om dan tot een akkoord te komen is een helse opgave. Ik had het ook niet eenvoudig verwacht. De sfeer was gelukkig vaak goed. Ondanks de verschillen hebben we wel een gedeelde ambitie om Utrecht beter te maken.” 

Over de auteur

Valentijn Schoots

Moguh, Ik ben Valentijn Schoots, achttien jaar en kom uit Rotterdam. Dit jaar ben ik gestart aan mijn eerste jaar HBO journalistiek in Utrecht. Mijn interesses liggen bij sportjournalistiek, politiek en radio. In mijn vrije tijd speel ik graag squash en voetbal.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.