“Het is de bedoeling dat Utrecht de komedie hoofdstad van de wereld wordt”

“Het is de bedoeling dat Utrecht de komedie hoofdstad van de wereld wordt”

Foto: Mara Olieman

Het Utrecht International Comedy Festival is er weer! Na corona is het festival weer fysiek te bezoeken in Tivoli Vredenburg van 22 februari tot 4 maart. Op 24 februari was de finale van de comedy talent awards. De finale is een wedstrijd tussen amateurs en mensen met al wat ervaring. De finale is gewonnen door Tim Kroese die zowél de jury- en publieksprijs won. Na de finale vertelt Killian Popken van de organisatie er meer over.

De komedianten staan weer op de planken en de zaal zit vol, hoe is dit?

Ja tof! Dat is natuurlijk ook wennen voor de komedianten. We hebben natuurlijk de voorrondes en kwartfinales gehad met minder mensen, en allemaal op anderhalve meter. En het zijn natuurlijk wel amateurs dus dat is even wennen, maar dit geeft natuurlijk een hele mooie energie. Met komedie is het belangrijk dat de energie van het publiek ook terugkomt, en dat was nu helemaal mooi. We hadden 300 man zitten dus dat is veel meer dan het eerst was. Dat is voor de komedianten spannend maar ook heel mooi tegelijkertijd.

Wat is het doel van de comedy talent awards?

Het wordt georganiseerd vanuit het Utrecht comedy festival. En wat wij eigenlijk doen is dat we begin zijn met de komedie in Nederland, dus wij organiseren ook workshops en we hebben een talentenpoul, de comedy talent awards is er één van. We willen echt de talenten ontwikkeling van de komedie verbeteren of in ieder geval naar een hoger niveau tillen van de komedianten. Iedereen kan zich inschrijven voor de comedy talent awards, het kunnen amateurs zijn of mensen met iets meer ervaring.

De comedy talent awards beginnen met tien voorrondes en dan komt de eerste selectie natuurlijk. Die mensen gaan door naar de kwartfinales, en daarna gaan de door naar de halve finales in de stadsschouwburg. Tussendoor krijgen ze van ons ook nog een workshop voor de finale, waarin we echt alles met ze doornemen. Zo kijken we naar materiaal, stagepreformance, etc. En dan worden ze eigenlijk klaar gestoomd voor de finale, en daar moeten ze het doen! En wat je vanavond zag was dat het niveau erg hoog lag. Alle zes waren ze heel sterk!

Is er nog een na traject voor de winnaar?

Tim Kroese heeft de finale gewonnen en die gaat nu spelen op de big binge of comedy, 4 en 5 maart. Dat is dan echt een eigen showtje. En dat is natuurlijk nog een groter evenement, dus dat is heel mooi. Wij nemen ook altijd nog contact met ze op en kijken of we ze nog kunnen helpen, maar we houden dus altijd contact met ze.

In een artikel over de editie van vorige jaar staat dat jullie uitkijken naar dit jaar, omdat dit weer een fysieke editie is. Zijn jullie verwachtingen tot nu toe overtroffen?

Voor de komedianten is het natuurlijk heel fijn om weer publiek te hebben, bij een evenement an sich, maar zeker voor komedianten. Het is belangrijk dat je interactie hebt met het publiek. Dit kon allemaal natuurlijk niet bij een livestream. We hebben vorig jaar 5 weken lang elk weekend een livestream gedaan. Eigenlijk om de bezoekers wat te geven, want die missen anders dat jaar en ook de komedianten. Maar nee we zijn onwijs blij dat het weer fysiek kan en helemaal zonder maatregelen. Wij zijn het eerste festival in Nederland weer zonder maatregelen.

Op jullie website staat dat jullie het festival in de toekomst willen uitbreiden. Hoe zien jullie dat voor je?

Daar zijn wij eigenlijk dit jaar al een beetje mee bezig. De big binge of comedy is hoe het festival voorheen heette, en dat is in Tivoli Vredenburg in alle zalen. En de bedoeling daarvan is dat je gewoon kan rondlopen en kan kiezen naar welke komediant je gaat, je gaat dus niet naar één komediant toe. En je kan rondlopen tussen zalen waardoor je echt een festival sfeer krijgt. Ook kan je lekker een drankje doen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat Utrecht de komedie hoofdstad van de wereld wordt!

Over de auteur

Mara Olieman

Ik ben Mara Olieman, 17 jaar en eerstejaars student journalistiek aan de hogeschool Utrecht. Ik voetbal al 11 jaar en ben vaak creatief bezig. Op het gebied van journalistiek interesseer ik me vooral in de sport. Ik ben onderzoekend, nieuwsgierig en leergierig.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *