De bioscoop in de binnenstad waar je waarschijnlijk niet van hebt gehoord

De bioscoop in de binnenstad waar je waarschijnlijk niet van hebt gehoord

Waarschijnlijk heb je het niet mee gekregen maar in de bibliotheek op het Neude worden zes dagen per week documentaires en films gedraaid voor alle leeftijden. Dit alles is een initiatief van Hoogt on Tour, zij willen kwaliteitsfilms laten zien dat nergens anders in Utrecht te zien is. Maar hoe kan het dat er zo weinig mensen van af weten?

“De bibliotheek is geopend in 2020, wij zijn met onze locatie (’t Hoogt) gesloten in 2019. Het plan was dat als de bibliotheek open zou gaan, wij in de filmzaal films zouden draaien. Alleen, toen kwam corona.”, zegt Ties Lindner, woordvoerder van Hoogt on Tour. “Iedere keer als wij weer open mochten waren we wel weer gestart met het draaien van films, maar dan op anderhalf meter en met weinig bezoekers. Daardoor is er nooit echt een openingscampagne geweest. Dus er is niet echt een moment geweest waarbij we konden zeggen ‘vanaf nu kan je onze films in de bibliotheek zien’.”

Afgelopen pinksterweekend was er een recordaantal bezoekers in bioscopen in Nederland maar ook daar kon Hoogt on Tour helaas niet van mee genieten. Dit record zat vooral in grote bioscopen zoals Pathé, Kinepolis en Vue door dat films als Top Gun en Jurassic World deze week uitkwamen en ontzettend veel bezoekers kregen, maar Hoogt on Tour draait daarentegen films die ‘onderscheidend’ zijn. “Inhoudelijke en artistieke films die je blik verruimen, je mening doen kantelen of die je aan het denken zetten over jezelf en onze snel veranderende wereld”, aldus de site van Hoogt on Tour. Daarnaast waren ze ook gesloten op feestdagen aangezien ze afhankelijk zijn van de openingstijden van de bibliotheek.

Voorheen hadden ze een vaste locatie in het stadscentrum van Utrecht genaamd ‘’t Hoogt’, maar die is er al een tijd niet meer. Er zijn wel al plannen voor een nieuwe locatie. De nieuwe locatie zou moeten komen in het Werkspoorkwartier. “We rekenen op het laatste kwartaal van 2023, het zit wel in de overspannen bouwmarkt, dus het is nog even aanzien of de aannemer het voor elkaar krijgt om voor die tijd met voldoende personeel en met alle bouwmaterialen de boel af kan ronden.”

Tot die tijd kan je dus elke dag (behalve op maandag) films kijken in de filmzaal van de Bibliotheek Neude.

Over de auteur

Luque van Wijngaarden

Ik ben Luqué van Wijngaarden, 18 jaar en een trotse Rotterdammer op school in Utrecht. Naast de school van journalistiek zit ik ook bij de lokale radio, Radio Capelle. De passie voor radio, tv en journalistiek zit er al sinds begin middelbare school in. Daarom probeer ik er ook zoveel mogelijk aan te doen om mijn producties zo interessant mogelijk te maken zodat ik mijn dromen van het werken in de journalistiek waar kan maken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.