Eerder bekladde Pride expositie nu te zien op het jaarbeursplein “Het laat zien dat het nog steeds niet volledig geaccepteerd is.”

Eerder bekladde Pride expositie nu te zien op het jaarbeursplein “Het laat zien dat het nog steeds niet volledig geaccepteerd is.”

Pride vlag

De expositie van Pridephoto bestaat uit 20 foto’s waarmee aandacht gevraagd wordt voor de “vaak benarde mensenrechtensituatie waar de LHBTQIA+ gemeenschap wereldwijd mee te maken heeft.” De borden zijn na eerdere bekladdingen met verf in Vlissingen nu in Utrecht te zien. Het jaarbeursplein is gekozen als podium voor de foto’s.

De foto’s die de tentoonstelling vormen komen van over heel de wereld en moeten de acceptatie van de LHBTIQ+ community bevorderen. Dit jaar betreft de collectie verhalen over de hele wereld van mensen die het moeilijk hebben gehad met hun identiteit in de tijd van de coronapandemie. Het thema van dit jaar is “CELEBRATING THE UNSEEN”. De foto’s staan in een periode van 8 maanden in de 12 provincies. Vanaf 20 Mei t/m 9 Juni zijn de foto’s in Utrecht te bewonderen.

In het zonlicht op het jaarbeursplein staan de 20 foto’s waarop alle soorten seksualiteiten en genders te zien zijn. Voor sommige misschien nieuw, voor anderen heel vertrouwd. Af en toe krijgen de foto’s een speciaal kijkje van een voorbijganger. Onder de foto’s staan verhalen over de mensen die afgebeeld worden. Dit om op “een laagdrempelige en respectvolle manier na te denken over seksuele en genderdiversiteit.”

Aldus de organisatie. Als de bezoeker nog meer over de foto te weten wil komen, kan deze de QR-code scannen om zo op de site meer informatie en audioclips te vinden.

Loes Berendsen, voorzitter van de adviescommissie LHBTQIA+ van de gemeente Utrecht is blij dat de tentoonstelling nu in Utrecht te zien is. De adviescommissie is er sinds 1987 om het college van B&W te adviseren op het beleid als het gaat om LHBTQIA+. Loes Berendsen is zelf erg blij dat de expositie  nu in Utrecht staat. “De gebeurtenis in Vlissingen laat zien dat het nog steeds niet volledig geaccepteerd is. Daarnaast zijn er per jaar nog steeds honderden meldingen van discriminatie, dus we zijn er nog niet.” En ze is fan. ”Toen het er was ben ik gelijk even gaan kijken en heb ik alle verhaaltjes gelezen. Heel interessant.”

Het jaarbeursplein is een drukke plek waar veel mensen dagelijks langskomen en zo dus indirect of direct geconfronteerd worden met de “voor sommige mensen misschien nieuwe, ongemakkelijke, verassende” foto’s. Loes Berendsen is hier ook over te spreken. “Waar je bij ander provincies ziet dat er wat rustigere plekken in wat minder grote steden worden gekozen, ben ik blij dat wij het aan het drukste station van Nederland tentoonstellen.”

“Het doel voor Utrecht is het zichtbaar maken van de verschillende seksualiteiten, genders en seksen.” Aldus Loes Berendsen. Wanneer deze foto’s zo zichtbaar worden gepresenteerd, zullen mensen zich snel minder eenzaam voelen. “Die ontwikkeling begon al lang geleden met het gezag van interseksen, maar het is alleen maar belangrijk om nog veel meer en vaker te laten zien wat er is, om mensen te laten zien dat ze er mogen zijn!”

klik hier voor het interview met Loes Berendsen

Over de auteur

Elias van Bergen en Henegouwen

Ik ben Elias van bergen en Henegouwen (2004), student journalistiek aan de hogeschool Utrecht. Ik ben heel erg geïnteresseerd in sport en politiek. Ik woon al heel mijn leven in Rotterdam

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.