Gemeente Utrecht in strijd tegen onvolwaardige inkomens van Utrechtse kunstenaren

Gemeente Utrecht in strijd tegen onvolwaardige inkomens van Utrechtse kunstenaren

Alle evenementen van onder andere de culturele sector werden afgelast. En de kunstsector had het al lastig. In de bijeenkomst van het Politiek Café, georganiseerd door GroenLinks Utrecht, werd op tafel gelegd wat de financiële problemen zijn voor kunstenaars en wat zowel de gemeente als het publiek hier aan kunnen doen.

De gehele culture sector heeft een achterstand. Het begon al bij de crisis in 2008 en volgde met de bezuinigingen van Zijlstra in 2010. De loonkloof tussen zzp’ers en mensen in vaste dienst groeide ontzettend. De kunstenaars van de culturele sector werden weggezet door de politiek en kunstenaars verloren hun waarde. “Financieel is het een hele kleine sector, maar qua impact is hij heel groot,” vertelt Maurits, een van de gasten van de PolCa in Utrecht.

In Utrecht is er grote belangstelling voor de kunst en cultuur. Toch is het nog altijd een sector die niet gesubsidieerd wordt. De kunstsector van GroenLinks Utrecht is het hier niet mee eens en wil makers in vaste dienst hebben. Dit moet gebeuren door middel van contracten van zzp’ers. Nog te veel kunstenaars krijgen niet genoeg betaald voor hun werk. Ze worden gevraagd om voor weinig of niks op te treden, maar moeten wel hun vaste lasten ergens van betalen en worden op die manier gedwongen om een keuze te maken tussen optreden voor te weinig vergoeding of helemaal niet optreden. Hiervoor werd als oplossing genoemd dat conservatoria of hogescholen hun afgestudeerden moeten helpen om een vast plekje in de maatschappij te verzekeren.

Voor beter effect zal de kunstsector meer regionaal moeten kijken. Zo wil de gemeente Utrecht werken aan de Fair Practice Code en zo blijkt uit onderzoek van de gemeente dat zij twintig miljoen euro nodig heeft om dit waar te maken. Hiermee kunnen bijvoorbeeld de minimumlonen van muziekdocenten omhoog. Ook zal de gemeente de vakbonden en fondsen van de culturele sector in Utrecht bijeen moeten roepen om te monitoren en elkaar te laten samenwerken.

Of hiervoor genoeg geld wordt uitgetrokken door de gemeente is nog maar de vraag en de kunstenaars willen helderheid. Het publiek of de overheid zal moeten betalen, anders zal dit verschraling van de culturele sector in Utrecht betekenen.

Verslaggever Effie Bikker sprak met Esther en Maurits.

https://soundcloud.com/rowan-hendriks-414216734/fair-practice-code-mixdown/s-PuT14dR5wxj

Over de auteur

Rowan Hendriks

Hallo! Ik ben Rowan, journalist in opleiding aan de Hogeschool Utrecht. Mijn interesses gaan voornamelijk uit naar mensen en politiek. Karaktereigenschappen van mij zijn dat ik nieuwsgierig, gemotiveerd en ondernemend ben. Ook werk ik goed onder druk en ben ik goed in talen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *