De corona QR-code; niet alleen overwegend ongewenst maar ook verwarrend voor de horeca

De corona QR-code; niet alleen overwegend ongewenst maar ook verwarrend voor de horeca

Controle van de coronacheck-app via een QR-code. Foto door: Moïs Tims

Verwarring door de nieuwe QR-code zorgt ervoor dat Utrechtse horecaondernemers verschillend omgaan met het handhaven daarvan. Vooral bij eetgelegenheden die zowel een afhaalplek als zitplaatsen hebben heerst onduidelijkheid.

De regel dat er een QR-code dient te worden laten zien bij binnenkomst van de horeca is ingegaan op 25 september. De QR-code moet bewijzen dat je recent bent hersteld van het coronavirus, volledig bent gevaccineerd of een negatieve testuitslag hebt die niet ouder is dan 24 uur. Met deze regel is het de bedoeling dat er minder mensen besmet raken met het coronavirus en dat er een lager percentage mensen in het ziekenhuis belandt.

Er wordt over het algemeen wisselend gereageerd op de nieuwe regel. Dat het laten zien van de QR-code bij binnenkomst voor velen als ongewenst wordt ervaren, was al gauw duidelijk toen de regel inging. Bij eetgelegenheden die in bezit zijn van zowel een afhaalplek als zitplaatsen geldt dat er bij het afhalen geen QR-code hoeft worden laten zien, terwijl dat bij het binnen zitten op de desbetreffende locatie wel moet. Dit zorgt voor confusie.

‘Wij doen het gewoon helemaal niet, wij vinden het onzin.’, aldus de assistent-manager van een snackbar op de Voorstraat in Utrecht. Deze snackbar heeft zowel zitplekken als een afhaalmogelijkheid. Zij zeggen zichzelf al veilig genoeg te voelen en controleren dus niet op de QR-code. ‘Als mensen ziek zijn, komen ze niet. Dan is er geen probleem toch?’ voegt hij eraan toe. De manager van een andere eetgelegenheid die ook een afhaalmogelijkheid én zitplekken heeft, is ervan overtuigd dat er ook bij het afhalen een QR-code moet worden laten zien. Zij bedachten daarom een eigen manier voor het handhaven hiervan. Zo blijkt maar dat er wisselend wordt omgegaan met de nieuwe regel.

Luister hier het interview van verslaggever Cristel Brandt met de manager van Poké Perfect.

Over de auteur

Moïs Tims

Mijn naam is Moïs Tims en ik ben 19 jaar oud. Ik studeer Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Zo lang als ik leef woon ik al in Utrecht, waar ik voorlopig nog niet weg wil. Mijn grootste interesses liggen bij beeldmedia, zoals documentaires en Tv-programma's. Ook vind ik de radio een interessant media, dit ben ik nog een beetje aan het ontdekken. Schrijven is ook iets wat ik graag doe, mijn schrijfvaardigheid ontwikkelde zich sinds jongs af aan, toen ik veel zelfbedachte verhaaltjes schreef. Zelf ben ik werkzaam in de horeca, wat ik erg leuk vind aangezien ik sociaal contact erg belangrijk vind. Ik kan me dan ook ontzettend interesseren in verschillende soorten mensen. Het lijkt me geweldig om ooit zelf een documentaire te maken of een bepaalde minderheidsgroep of een bijzonder persoon. Ten slotte vind ik het belangrijk om bepaalde punten die in de samenleving spelen onder de aandacht te brengen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *