Fietshelmplicht: een mogelijke oplossing voor het voorkomen van ernstig letsel

Fietshelmplicht: een mogelijke oplossing voor het voorkomen van ernstig letsel

Foto door: Pixabay

De lancering van de denktank ‘artsen voor veilig fietsen’ op 4 oktober snijdt het onderwerp van een mogelijke fietshelmplicht aan.

‘Artsen voor veilig fietsen’ pleit voor het dragen van een fietshelm. Binnen de komende jaren hopen zij het aantal fietsongevallen, en daaraanvolgend letsel, fors te verminderen. Zij willen het dragen van een fietshelm actief gaan stimuleren, met name bij E-bikers en kinderen. Mocht het aantal fietsongevallen en de hoeveelheid opgelopen letsel gelijk blijven of verergeren, zien zij een mogelijke oplossing in een fietshelmplicht.

Casper van Koppenhagen is revalidatiearts en betrokken bij de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen (VRA). De VRA is een van de verenigingen die de denktank ondersteunt. Van Koppenhagen bevestigt dat het dragen van een fietshelm veel schade kan voorkomen, zeker bij het gebruik van een E-bike. Hij vreest dat het alleen stimuleren niet voor een sterke verandering zal zorgen. ‘Een x-aantal mensen is bereid die helm op te zetten – maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het volgens mij pas echt zoden aan de dijk zet als er verplichtingen zijn.’

Kritiek

De fietsersbond in Utrecht vreest dat mensen minder snel de fiets zullen pakken wanneer het dragen van een helm verplicht wordt.

Eerder deze maand is er al een helmplicht ingegaan voor snorfietsers.
Snorfietsen zijn daarnaast niet langer welkom op verschillende Utrechtse fietspaden.

Beluister hier het interview van Rency de Pagter met Dr. Casper van Koppenhagen, revalidatiearts, namens VRA.

Over de auteur

Rosa Middelveen

Mijn naam is Rosa. Ik 20 jaar oud en opgegroeid in Utrecht. De keuze voor de opleiding journalistiek was uiteindelijk snel gemaakt. Mijn interesse in cultuur en maatschappij zorgen ervoor dat ik enthousiast word van het vak journalistiek!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *