Historische restauratie van bastion Sonnenborgh na ruim twee jaar voltooid

Historische restauratie van bastion Sonnenborgh na ruim twee jaar voltooid

Bastion Sonnenborgh met bovenop de sterrenwacht het museum

Het grootste restauratieproject dat Sonnenborgh sinds 1890 heeft doorstaan is eindelijk voltooid. Althans, bijna: de punt, waar de zeldzame plant geitenbaard groeit, moet nog worden afgerond. Verder is het wachten tot de andere bijzondere planten die zich op de muur hebben gevestigd volledig zijn hersteld.

Sinds de zomer van 2019 wordt de bastionmuur van Sonnenborgh – een van de best bewaarde bastions van Europa – gerestaureerd. Dat wil zeggen, de ‘schil’ die in de 19e eeuw om de oorspronkelijke muur heen is gebouwd. Deze schil dient als huisvesting voor een aantal bijzondere planten die samen met regenwater, dat via de grond naar binnen is gelekt, de muur van binnenuit kapot maken. Deze planten maken de restauratie meteen ook een stuk moeilijker: ‘Het is ingewikkeld en moet goed gebeuren. We moeten rekening houden met én de historische waarde van het bolwerk én de botanische waarde van de muurplanten. En de nieuwe muur moet er weer tientallen jaren tegen kunnen en veilig zijn.’ Dat liet Gijsbert van Hoogevest, bestuurslid van het K.F. Hein Fonds, weten in 2018.

Nu is alleen nog de punt aan de beurt. Boven de bijzondere zon-gevelsteen die op deze hoek zit groeit de zeldzame plant geitenbaard. Deze kan door zijn botanische waarde niet worden verwijderd en daarom wordt de plek waar de plant nu groeit gezien als kraamkamer. De delen van de muur hier omheen worden gerestaureerd met open voegen, waarin planten zich verder kunnen vestigen. Hetzelfde geldt voor andere bijzondere planten die op de rest van de muur te vinden zijn.

De planten krijgen de komende jaren de tijd om terug te groeien over de muur. Volgens Stadsherstel Utrecht zouden deze historische restauraties betekenen dat muur er weer tientallen jaren tegenaan kan. Nu staat de herinrichting van de tuin bovenop het bastion op de agenda.

Over de auteur

Rafael Bogaard

Ik ben Rafael Bogaard. Sinds 2003 nieuwsgierig en geïnteresseerd in de wereld met een sterk vleugje rechtvaardigheidsgevoel. Sinds 2021 student aan de Hogeschool Utrecht, en daarmee journalist voor SVJ Utrecht Centraal.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *