Skaters willen in het centrum blijven

Skaters willen in het centrum blijven

De gemeente Utrecht is hard opzoek naar een nieuwe skateplek in de stad. Het huidige skatepark aan het Jaarbeursplein gaat namelijk binnen nu en twee jaar weg. Maar het vinden van een alternatief skatepark blijkt nog niet zo makkelijk, niemand heeft namelijk een idee waar dat zou moeten zijn.

 

Het is een koude en winderige zaterdagmiddag, maar dat zou ze niet tegen houden er moet en zal geskatet worden. Op de nog natte ondergrond van het skatepark aan het Jaarbeursplein staan er ongeveer tien skaters. Sinds 2019 is dit park hier, toen was al bekend dat het om een tijdelijke plek ging, omdat er op ten duur een gebouw voor kwam te staan. Afgelopen zomer werd nog bekend dat dit nog minimaal twee zomers gaat duren maar alsnog is de gemeente al druk bezig met het zoeken van een nieuwe locatie in de binnenstad van Utrecht. Maar deze zoektocht wil nog niet echt vlotten, want een plek zoeken blijkt lastiger dan gedacht. De gemeente kijkt op dit moment nog vooral naar een mogelijke locatie binnen het stationsgebied.

De skaters zelf hebben het de afgelopen twee jaar wel al enorm naar hun zien op het Jaarbeursplein. Het valt ook af te lezen aan hoe verschillende groepen samen komen op de plek, de ene juicht de andere toe wanneer hij zijn skills laat zien. Dat de plek zo populair is vertelt Noah Pietersz (19) ons ook, “Het is een super locatie, makkelijk bereikbaar en echt een best wel mooie plek.” Maar hij weet ook dat het van te voren al duidelijk was dat deze plek niet behouden zou worden, maar een andere locatie kan hij zich nog niet voor hem zien. “Ik ben nu ook echt wel gehecht aan deze plek, de afgelopen jaren heb ik hier van alles beleefd met vrienden maar ook nieuwe gemaakt”, zo vertelt hij.

Nadat de gemeente de afgelopen jaren meerdere skateplekken sloot door verschillende reden werd het jaarbeursplein als goedmaker omgetoverd tot een waar skatepark. De gemeente is ook blij met het succes dat de plek heeft opgeleverd, naast dat het fijn is voor de skaters is de gemeente ook blij met hoe openbaar de plek is, waardoor mensen een sportieve uitstraling geven aan de stad Utrecht. Zo laat de gemeente weten.

Ondanks dat de skaters het liefst gewoon hier blijven proberen te toch ook mee te denken. Zo zegt Stijn Hekkert (20) ‘’Binnen het centrum zijn er meer dan genoeg plekken waar je volgens mij een skateparkje neer kan zetten, van langs de singel of gewoon aan de andere kant van het station.” Voor de meeste skaters lijkt de plek, zolang deze in het centrum is niet heel veel uit te maken. “Het liefste blijf ik gewoon hier, maar een nieuwe plek moet 100% zeker in het centrum komen, anders is straks Leidsche rijn de dichtstbijzijnde plek en dat is gewoon echt te ver”, vertelt Stijn.

Het blijft dus een lastige kwestie voor de gemeente om de juiste plek te vinden voor de vervanging van het parkje, de gemeente heeft nog tot ongeveer de zomer van 2023 om een geschikte locatie te vinden.

Over de auteur

Victor van Vegchel

Geboren en getogen in Utrecht en nu ook student journalistiek in de stad. Ik ben een grote sportfan en volg menig sport dan ook op de been. Voor de rest ben ik enorm geïnteresseerd in wat er speelt in de stad en rondom!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *