Week van het microkrediet 2021 ten einde

Week van het microkrediet 2021 ten einde

Eric Holterhues, directeur van Oikocredit Nederland, bij de escapegame op Vredenburg.

De derde editie van de week van het microkrediet is weer tot zijn einde gekomen. Sociale impactivesteerder Oikocredit, dat investeert in microkrediet voor mensen in Latijns-Amerika, Azië en Afrika, begon in 2019 met een event in Amsterdam, lanceerde in 2020 een landelijke posteractie en belandde afgelopen maandag op een koude decembermiddag op het Vredenburgplein. Voorbijgangers konden in een grote kluis de escapegame ‘Ontsnap uit armoede!’ spelen. Met de game, die nog steeds gratis te spelen is via de site van Oikocredit, wil de organisatie meer aandacht vragen voor kleine ondernemers in ontwikkelingslanden, en laten zien dat microkrediet hen kan helpen zelfredzaam te zijn.

Maar wat is microkrediet eigenlijk? Microkrediet zijn kleine leningen die ondernemers kunnen helpen om een bedrijf te starten. Het kan dan zelfs gaan om leningen van slechts vijftig tot honderd euro. Volgens Eric Holterhues, directeur van Oikocredit Nederland, hebben ondernemers die leven in een armoedige situatie met behulp van zo’n kleine lening de kans om uit die situatie ontsnappen. ‘We willen laten zien wat er aan de aan de andere kant van de wereld gebeurt. In Latijns-Amerika, Afrika en Azië. Niet met zo’n ondertoon van ‘die hebben het nog slechter’, maar eigenlijk om te laten zien: er is ook hoop’.

Zo’n serieus onderwerp vraagt misschien niet om een gratis online spelletje, maar maakt het onderwerp volgens Holterhues wel toegankelijker voor het grote publiek. In de game speel je een cacaoboer uit Ecuador, wiens plantage deels is verwoest tijdens een aardbeving, waardoor je je familie niet meer kan ondersteunen. Je speelt een aantal minigames die je helpen de lening te bemachtigen, en samen met andere steunmiddelen (zoals trainingen) te gebruiken. Het spel was vrij succesvol, met 66 spelers op de eerste dag. ‘We proberen elk jaar op een wat ludieke manier toch bloedserieuze kost onder de aandacht te brengen. Vorig jaar was de ondertoon ‘onderlinge solidariteit’. Dit jaar zitten we weer in een lockdown, dat hadden we eigenlijk niet verwacht. Daarom wilden we op een luchtige manier mensen laten ervaren hoe het nou is om cacaoboer te zijn in Ecuador, en met behulp van een lening je bedrijf vorm te geven. We proberen steeds in te spelen op een beetje actualiteit en wat er leeft in de samenleving. Dat gaan we volgend jaar ook doen’.

Oikocredit is volgend jaar dus gewoon weer terug met een vierde editie van de week van het microkrediet en een creatieve actie om aandacht te vragen voor het onderwerp. Of die actie weer zal plaatsvinden in Utrecht is alleen nog maar de vraag.

Over de auteur

Rafael Bogaard

Ik ben Rafael Bogaard. Sinds 2003 nieuwsgierig en geïnteresseerd in de wereld met een sterk vleugje rechtvaardigheidsgevoel. Sinds 2021 student aan de Hogeschool Utrecht, en daarmee journalist voor SVJ Utrecht Centraal.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *