Gemeente bestrijdt eenzaamheid met lichtjes

Gemeente bestrijdt eenzaamheid met lichtjes

Daphne van Rhee, beleidsadviseur eenzaamheid bij Gemeente Utrecht, voor het Conservatorium

Het aantal eenzame mensen is in Utrecht te groot, vindt de gemeente. Ook onder jongeren en studenten is het een groeiend probleem: maar liefst 65% van jonge Utrechters voelt zich wel eens eenzaam. Utrecht Omarmt en Steljevoor gaan daarom de straat op om een gesprek aan te gaan en lichtjes uit te delen. Een voor jezelf, en een om uit te delen aan een ander.

Daphne van Rhee, beleidsadviseur eenzaamheid bij Gemeente Utrecht, parkeert haar fiets op een grauwe vrijdagochtend bij Mariaplaats, tegenover het Conservatorium. Aan haar stuur een boxje met vrolijke kerstmuziek en op haar hoofd een roze kerstmuts. Het is dan wel koud en grijs, maar bij Daphne zit de sfeer er goed in. Naast een goed humeur en vrolijke muziek is ze ook gewapend met lichtjes en een goed gesprek, die ze gaat uitdelen onder jongeren en studenten rondom Mariaplaats. ‘In de cijfers kan je zien dat het niet zo goed gaat met jongeren op gebied van eenzaamheid en mentale gezondheid. Dat is natuurlijk niet zomaar even opgelost, maar we willen wel laten zien dat we het probleem zien en er mee bezig zijn. Dat is alleen wel vaak achter de schermen, dat ziet niet iedereen. Zo maak je het zichtbaarder.’

Dat is dan ook het doel van de actie: het aanspreken en groeten van willekeurige voorbijgangers, om zo een warmer gevoel te creëren op straat. Daar moeten de lichtjes ook bij helpen. In een tas heeft Daphne een groot aantal plastic zakjes zitten, met daarin een info kaartje en twee kaarsjes met een mooi blikje er om heen. Alles is versierd met gezellige plaatjes, verwelkomende pastelkleuren en kleine tekstjes, zoals ‘Hoi!’. Het is de bedoeling dat je één kaarsje voor jezelf houd, en de ander uitdeelt. Zo kan je makkelijker met iemand een spontaan gesprek houden. In het zakje zit ook een kaartje waarop je een berichtje kan schrijven als je het kaarsje bijvoorbeeld aan een specifiek persoon zou willen geven.

Er zijn weinig jongeren op de been, maar als ze uit de deuren van het Conservatorium een studente alleen naar buiten ziet lopen twijfelt ze geen moment en gaat ze opgetogen het gesprek aan. Het meisje kijkt verrast, maar als Daphne haar uitlegt waarvoor ze daar staat en het gesprek aangaat komt er een lach op haar gezicht. Daphne geeft haar de lichtjes en ze krijgt grote ogen. Ze lijkt het gebaar enorm te waarderen en vertelt dat het, vooral met corona, erg eenzaam kan worden tijdens de decembermaanden. ‘Aan het eind van het jaar is het heel druk, en iedereen is moe. December is eigenlijk alleen twee weken, en daarna zijn de feestdagen. De hele maand moet dus in twee weken, en dan met de coronamaatregelen en alles… Ja, dit is heel lief’. Het meisje loopt weer door, maar deze keer met een blije gloed op haar gezicht.

Over de auteur

Rafael Bogaard

Ik ben Rafael Bogaard. Sinds 2003 nieuwsgierig en geïnteresseerd in de wereld met een sterk vleugje rechtvaardigheidsgevoel. Sinds 2021 student aan de Hogeschool Utrecht, en daarmee journalist voor SVJ Utrecht Centraal.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *