Utrecht-Centrum

Selecteer Pagina

Opening Kinderboekenweek met presentatie van prentenboek ‘De vierling op de vensterbank’

Opening Kinderboekenweek met presentatie van prentenboek ‘De vierling op de vensterbank’

Presentatie Kinderboekenweek door Erik van Os en Noëlle Smit

Met de presentatie van hét prentenboek van deze Kinderboekenweek is de week van het lezen voor kinderen van start gegaan. Erik van Os en Noëlle Smit mochten als eersten in bibliotheek Neude hun prentenboek presenteren. Hiermee is de 70e editie van de Kinderboekenweek officieel van start gegaan.

De tribune van de bibliotheek Neude stroomt vol met ouders en kinderen die naar de presentatie van ‘De vierling op de vensterbank’ komen. Erik van Os, de schrijver van het prentenboek, is zich aan het voorbereiden op zijn gitaar. Het podium, dat voor de tribune staat, is gevuld met verschillende decorstukken: rechts een vergroot exemplaar van het boek, in het midden een digibord met een powerpointpresentatie en daartussen een standaard met lege vellen papier. Links op het podium staan de twee gitaren van Erik. Kinderen rennen rond en zoeken de beste plekken uit. De medewerkers van de bibliotheek zorgen ervoor dat iedereen een plekje heeft. Erik en Noëlle worden aangekondigd en ontvangen een applaus.

Erik van Os (60) is de schrijver van het prentenboek ‘De vierling op de vensterbank’. Dit is het tweede boek dat hij maakt met Noëlle Smit (52), de illustrator van het prentenboek. Samen met Elle van Lieshout (61), de vrouw van Erik, hebben ze dit boek geschreven voor de Kinderboekenweek van 2024. ‘Het is een grote eer om het prentenboek voor de Kinderboekenweek te mogen maken’, vertelt Noëlle Smit. ‘Als je een beetje in dit vak verzeild raakt of als je in het vak werkzaam bent, is dit toch wel echt een klus die je weleens een keer gedaan wilt hebben.’

Het boek is speciaal geschreven voor de Kinderboekenweek die op 2 oktober officieel van start is gegaan. Tot en met 13 oktober worden er allemaal verschillende presentaties en voorleessessies gehouden in onder andere bibliotheek Neude. Het thema van de week is ‘lekker eigenwijs’. De kinderen die naar de tentoonstelling zijn gekomen, geven toe dat ook nog wel eens te zijn. ‘Op de gang spelen als mama niet thuis is’, antwoordt een meisje van 5. Een jongen van 4 zegt: ‘Televisie kijken als het niet mag.’

Bij binnenkomst zoekt Erik meteen interactie met de kinderen. Erik speelt meerdere keren liedjes op zijn gitaar en leest stukken voor uit het boek. Noëlle tekent tijdens de presentatie meerdere voorwerpen op de vellen papier. Ze maakt tijdens de presentatie de plaatjes bij het verhaal dat Erik aan het vertellen is. Na 40 minuten stilzitten mogen de kinderen een opdracht doen. Noëlle tekent in stappen een kat, die de kinderen na gaan tekenen. Noëlle ziet gelijk talent opbloeien bij een meisje. ‘Ik als tekenaar vind het altijd heel leuk om te zien. Ja, dit is echt een tekenaar in spe’, aldus Smit.

Na de presentatie vormen kinderen en ouders een rij voor een handtekening van Erik en een tekening van Noëlle voor in hun net nieuw gekochte boek. Lezen is bij de kinderen die naar de tentoonstelling zijn gekomen erg populair. Veel kinderen zeggen dat ze weleens een boek lezen of, voor de nog echt jonge kinderen, de plaatjes bekijken. Boeken zoals ‘Dolfje weerwolfje’ en ‘De waanzinnige boomhut’ sprongen eruit als het gaat om de boekkeuzes. Noëlle geeft ook nog een afsluitende boodschap aan het einde van de opening: ‘Ga lekker lezen. Lezen prikkelt de fantasie. Lezen stimuleert alles: De kennis, ontspanning en de fantasie.’

Verslaggever Skip de Jong interviewde Erik van Os en vroeg hem over het thema van de Kinderboekenweek en wat de link is met zijn boek ‘De vierling op de vensterbank’.

Over de auteur

Tijl Schraa

Tijl Schraa (2007) geboren en getogen in IJsselstein. Hij is na de Havo de school voor journalistiek in Utrecht gaan doen. Het is een sociale en nieuwsgierige jongen die zich voornamelijk bezighoudt met alles wat speelt in de voetbalwereld, maar ook oorlogen houden hem bezig.