Voorpremière en appeltaart in theater Stefanus

Voorpremière en appeltaart in theater Stefanus

Stichting Appeltaartconcerten heeft op maandag 28 september de voorpremière van het stuk ‘De nachtegaal en de keizer’ gespeeld. Deze voorpremière was in het ZIMIC theater Stefanus in Overvecht. Het stuk is vooral bedoeld voor mensen die het moeilijk hebben en minder snel zelf naar een concert kunnen gaan. 

Om half tien zit de hele zaal al vol 65-plussers die geduldig aan het wachten zijn op het concert, of op de taart en koffie die ze na het concert zullen krijgen. Het is duidelijk te merken dat de zeventig mensen die de zaal vullen elkaar toch stiekem willen opzoeken, ondanks de strenge maatregelen die het theater aanhoudt. Het publiek blijft wel netjes op hun stoeltjes zitten. ‘We zitten hier echter wel voor het contact’, zegt Frank Zoeters (72) na het concert. ‘En voor de appeltaart!’ 

Stichting Appeltaartconcerten is bedoeld voor mensen die zelf niet meer naar concerten kunnen gaan en dus komt de stichting met muziek en appeltaart hun kant op. Deze stichting is opgericht door Michiel Holtrop, die maandag zelf met de viool en soms zelfs wat acteerwerk, mee deed. ‘Dit is het zinvolste werk voor een musicus: om de mooiste klassieke muziek te spelen voor dankbare mensen,” zegt Holtrop. ‘Mijn grootmoeder is de aanleiding geweest van onze succesvolle Appeltaartconcerten. Toen ze achteruit ging besloot ik voor haar en haar medebewoners van de zorginstelling een concert te geven. Iedereen was ontroerd. Ook mijn grootmoeder, die mij overigens niet meer herkende. Maar we raakten vele snaren en het werd een geweldig succes’, vertelt Holtrop op de website van Stichting Appeltaartconcert. 

 

Tijdens het concert wordt het verhaal van De nachtegaal en de keizer verteld met muziek, acteerwerk en een creatief decor. Het stuk gaat kort samengevat over een nachtegaal die in de tuin van de keizer van China woont. Veel toeristen komen naar China om de tuin te zien en ontdekken daar de prachtige zang van de nachtegaal. Er worden boeken geschreven over het paleis en de tuin, maar altijd met een hoofdstuk dat uitlegt dat de zang van de nachtegaal het mooiste van China is. De keizer leest dit in de boeken en beveelt zijn mensen de nachtegaal te zoeken en voor hem te laten zingen. Als de nachtegaal voor de keizer gezongen heeft, moet hij huilen van de schoonheid van de zang. Daar werden een paar van de mensen in het publiek ook op betrapt. ‘Ik snap dat wel, er komt zoveel emotie naar boven omdat het concert zo persoonlijk voelt,’ legt Zoeters uit als hij na het concert zijn appeltaart opeet. Het publiek moest blijven zitten op hun plek om de koffie en taart te krijgen, waardoor een uitgebreide bespreking onderling niet echt mogelijk was. 

 

‘Ik ben erg ontroerd door het stuk, maar ook dat ze dit nog doen voor ons. Het voelt goed dat er nog zo’n mooi initiatief bestaat waar wij van kunnen genieten. Nu ervaren we toch nog muziek op zo’n prachtige manier,’ zegt Wilma Kuipers. De mensen om haar heen knikken instemmend.  

 

De nachtegaal en de keizer is in oktober en november acht keer te zien op verschillende locaties in Nederland. Door de corona maatregelen zijn er maar een beperkt aantal plaatsen. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *