Oma’s Soep gaat nog steeds door!

Oma’s Soep gaat nog steeds door!

Een concept dat is ontwikkeld door studenten: samen met ouderen soep koken en eten. Dit zorgt ervoor dat ouderen zich minder eenzaam voelen, voor studenten is dit een fijne activiteit omdat zij een goede band krijgen met ouderen en hiervan leren. Toen kwam het Coronavirus… Hoe nu verder met dit concept? 

 

Het is een regenachtige dinsdag, perfect weer voor een lekkere, romige soep. Sinds Corona is uitgebroken hebben de vrijwilligers van OmaSoep om de week alsnog een kook-dag ingepland met ouderen, dit is nu natuurlijk wel anders dan het voor het virus was. 

Normaalgesproken werken er veel vrijwilligers mee maar nu zitten zij maar met zn drieën aan een grote, ronde tafel. Aan verschillende tafels zitten ouderen op afstand van elkaar, te wachten op de voorstelronde van de drie vrijwilligers. 

Na het voorstelrondje die Sophie Weijnandts had ingezet beginnen de studenten met koken. 

Voor het Coronavirus stonden wij hier wekelijks met meer dan drie vrijwilligers, in verband hiermee mag dit nu niet, dus wordt er voor elke keer een schema gemaakt om zo met niet te veel vrijwilligers aan te komen. Omas soep is gemaakt zodat het contact tussen jongeren en ouderen makkelijker gaat, door middel van samen koken. Zo ben je toch bezig maar kun je ondertussen een praatje maken. Nu koken wij als vrijwilligers terwijl de ouderen niet meehelpen maar aan tafel zitten. Toch merken we dat het contact leggen nog steeds erg gemakkelijk gaat, terwijl wij koken praten zij gezellig met ons mee.,Aldus Weijnandts. 

 

Als de grote pan soep klaar is, gaan de studenten op gepaste afstand van de ouderen en elkaar zitten en zetten zij het gesprek voort. Er wordt veel gepraat over de huidige situatie en vooral over hoe de vrijwilligers hiermee omgaan, zij zijn immers jonge mensen die er normaal veel op uitgaan. Veel verschillende vragen zoals hoe zij afstand met hun vrienden houden en wat hun alternatieven zijn in plaats van een feestje. 

De ouderen zijn zichtbaar aan het genieten van het gezelschap, ook al is het op afstand zijn zij natuurlijk niet meer veel mensen om zich heen gewend. 

Sophie vertelt verder: ‘’Er zijn ook veel ouderen die niet in een tehuis wonen maar ook eenzaam zijn, deze vergeten veel mensen af en toe. Daarom gaan wij ook langs bij hun thuis, wij bellen ouderen op met de vraag of zij behoefte hebben aan soep. Zo ja? Dan staan wij twee dagen later op de stoep met een bakje. Ook heel leuk aangezien wij dan van een afstandje even een praatje kunnen maken met deze mensen en zij zich net zo geliefd voelen als anderen.’’ 

 

Uit onderzoek blijkt dat 40% van de 65-plussers zich wel eens eenzaam voelt, hierdoor is het hele concept van omas soep begonnen. Inmiddels is het in meerdere steden over heel Nederland verspreid en zijn er veel vrijwilligers die hieraan meedoen. Dit brengt jong en oud samen, iedereen gaat meer aan elkaar denken en ouderen blijven hierdoor jonger van geest. Inmiddels kun je deze soep ook in de supermarkten kopen, de soep wordt gemaakt van overgebleven groente waardoor voedselverspilling ook nog eens tegen wordt gegaan, er zitten dus veel voordelen aan het hele concept. 

Als student is het een goede toevoeging en ook nog eens lekker eten! 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *