Kermis Leidsche Rijn uitkomst voor kleine attractie-uitbaters tijdens coronaperiode

Kermis Leidsche Rijn uitkomst voor kleine attractie-uitbaters tijdens coronaperiode

Waar in Nederland veel kermisexploitanten het moeilijk hebben om het hoofd boven water te houden, kunnen de uitbaters van de kleine kermisattracties op het Brusselplein in Leidsche Rijn centrum hun hart tijdelijk ophalen. Zij kunnen de draaimolens en grijphaken drie dagen lang gewoon in beweging brengen.  

‘Toen minister-president Rutte die toespraak op tv gaf kon ik wel janken, maar we hebben ons er tot nu toe doorheen geslagen. Hier is het eindelijk weer gezellig en zo maak ik na lange tijd weer eens een beetje het kermisgevoel mee, iets wat ik de afgelopen maanden ontzettend heb gemist’. Ria staat samen met haar man Nico al jaren met een draaimolen op de kermis. De olifanten, paarden en koetsen zijn rijkelijk gekleurd en de lampen geven iedere kleur van de regenboog. ‘In de avond is het ook eigenlijk veel leuker, maar veel kinderen moeten dan al vroeg naar bed. De kermis is klein dus de jongeren en studenten zullen zich hier niet zo snel laten zien.’ 

Het grote publiek zoals op de Tilburgse kermis zul je hier niet zo snel aantreffen. De kermis is klein opgezet en echt grote attracties zijn niet aanwezig. Corona heeft voor de kermisindustrie te veel roet in het eten gegooid. Nico: ‘Ik vind het voor al mijn collega’s met achtbaantjes en grote attracties jammer dat zij nu nergens kunnen staan. Het zal vreselijk zijn voor de sector als dit nog een aantal maanden doorgaat. Meerdere uitbaters zullen dan faillissement aan moeten vragen. Attracties en de kermis gaan vaak van generatie op generatie. Het is zonde als daar een eind aan komt’.  

Maar er zijn ook lichtpuntjes. ‘Omdat wij een vrij kleine attractie hebben zijn wij makkelijk te boeken en kunnen we de maatregelen goed in acht nemen. Mensen hoeven niet met een mondkapje in de zweefmolen of in de achtbaan. Het is allemaal klein opgezet en daar moeten wij het nu juist van hebben’. ‘Ik vind het ook wel eens leuk om echt de attractie van de kermis te hebben.’ zegt Ria’s man Nico. Met zijn 35 jaar ervaring is een echte kermisliefhebber. Hij heeft de ‘molen’ van zijn vader overgenomen. ‘Op de grote kermissen waar ik heb gestaan viel ik met de kleine draaimolen als attractie in het niets bij wat sommige collega’s hadden. Die konden bezoekers lokken met grote speakers, harde geluiden en een attractie die je adrenaline gaf. Iets wat bij mijn draaimolen niet aan de orde is. Wij hebben een kleine attractie die we makkelijk kunnen schoonmaken na iedere ronde, maar ga er maar eens aan staan om een grote zweefmolen iedere keer te desinfecteren. Dat is bijna onmogelijk’.  

Voorzorgsmaatregelen voor de bezoekers zijn op de kermis ook genomen. Het publiek loopt in een vaste route die duidelijk met grote gele borden en ijzeren hekken wordt aangegeven. Drie verkeersregelaars houden goed in de gaten of iedereen wel de goede route loopt. Volgens verkeersregelaar Ibrahim Idrissi verloopt alles rustig en zonder problemen: ‘Het kan ook anders. Aan het begin van de coronaperiode was de Tilburgse kermis open en daar hield niemand zich aan de regels. Ik hoorde van een collega die daar aanwezig was dat het onmogelijk was om te zorgen dat mensen zich aan de maatregelen hielden. Hier valt het gelukkig mee en kan iedereen genieten van ‘gewoon’ een gezellig kermisje.’  

Ondertussen staat vijftien meter verderop de 7-jarige Saar met haar moeder van een grote suikerspin te plukken. ‘Gelukkig is de suikerspinkraam er wel gewoon’ zegt ze met een mond vol. Haar moeder bevestigt dat: ‘Ik wil ook gewoon even dat kermisgevoel hebben. Als ik hier zo weg fiets moet mijn mond zo zoet zijn van de suikerspin dat mijn tanden er bijna uit vallen’. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *