Schaaktafels in Máximapark hebben positieve gevolgen voor de mens

Schaaktafels in Máximapark hebben positieve gevolgen voor de mens

In het Máximapark staan al een hele tijd schaaktafels waar flink veel gebruik van wordt gemaakt. Ook op andere plekken zie je tegenwoordig steeds meer van dit soort tafels. Waarom zijn die daar gekomen en wat is eigenlijk het nut van schaken?

Initiatiefnemer Jesús Medina Molina heeft in september 2017 een online petitie gelanceerd om openbare schaaktafels te krijgen in het Máximapark in Utrecht. Mede doordat de petitie werd ondertekend door bekende schakers van over de hele wereld was het in een mum van tijd geregeld. Op 10 maart 2018 waren de drie schaaktafels in het park officieel een feit. Door Jesús zijn er nu, in maar liefst zeventien Nederlandse gemeenten, schaaktafels geïnstalleerd. Onder andere doordat meneer nauw contact had met deze gemeenten en stadsbesturen en het nut van deze tafels uit te leggen zijn de schaaktafels er ook daadwerkelijk gekomen. In Leidsche Rijn staan er meer: op het schoolplein op basisschool De Pantarijn in De Meern zijn ook tafels neergezet om kinderen te inspireren om te gaan schaken.

Ook in de gemeente Stichtse Vecht komen schaaktafels te staan door Medina Molina. Het stadsbestuur heeft daar toestemming gegeven voor het plaatsen van twee nieuwe schaaktafels in Loenen. Openingsdatum is nog niet bekend.

Volgens Jesús Medina Molina zorgen de schaaktafels voor verbinding tussen jong en oud. ‘Een praatje is snel gemaakt. Er ontstaan gesprekken tussen de spelers en de toeschouwers, misschien zelfs nieuwe vriendschappen. Daarnaast heeft het positieve effecten op de concentratie, het brein en de schoolprestaties van kinderen. Niet alle kinderen krijgen het schaken van huis uit mee, ook wordt schaken nog niet op alle scholen aangeboden, laat staan dat kinderen lid zijn van een schaakclub. De publieke schaaktafels in de openbare ruimte maken het schaken zichtbaarder en toegankelijker voor kinderen. Bovendien helpen de tafels in de openbare ruimte om eenzaamheid tegen te gaan’, aldus Jesús.

De Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) steunt de actie van Medina Molina naar eigen zeggen. Volgens de KNSB helpt schaken voor de ontwikkeling van kinderen. ‘Het bevordert hun concentratievermogen, stimuleert hen om eerst na te denken en dan pas te doen en zorgt voor zelfvertrouwen. Schaken is ook goed voor oude mensen. Doordat de geest actief blijft, kunnen ziektes als dementie worden uitgesteld’, meldt de site van de KNSB.

Ook hersenprofessor Erik Scherder steunt de actie en is enthousiast over het nut van schaken. Zo vertelde Scherder tegen Het Parool in 2016 dat hij onderzoek heeft gedaan naar het effect van schaken. Het onderzoek toonde aan dat kinderen bij schaken cognitieve vaardigheden en emotionele kwaliteiten ontwikkelen. Ze kunnen zich langer concentreren, het is goed voor het ruimtelijk inzicht, maar het helpt ook met omgaan met verlies en doorzettingsvermogen.

De hoogleraar beaamt verder nog dat kinderen er het beste zo vroeg mogelijk mee kunnen beginnen. ‘Schaken is bij uitstek een denksport die aanzet tot het oplossen van problemen. Er zitten elke keer nieuwe dingen in die uitdagend zijn. Dat is precies wat je brein nodig heeft: diep nadenken over de volgende stappen die je kunt nemen. Schaken kent dit element als geen ander. Als je schaakt gaat de stofwisseling omhoog. Je zenuwcellen worden actiever, en die praten allemaal met elkaar. Die netwerken schakel je in als je gaat schaken. En die netwerken hebben weer te maken met het werkgeheugen, aandacht en het probleemoplossend vermogen’, aldus Erik Scherder in een interview met Schaakliga Antwerpen in 2016.

In zijn onderzoek laat de neuropsycholoog ook nog weten dat schaken positieve effecten heeft op de hersenen van ouderen. Het brein wordt namelijk door de complexe denkstappen actief gehouden en dat kan verschijnselen van ouderdomsziekten zoals dementie en Alzheimer vertragen.

Op de schaakplekken worden naast de reguliere potjes ook workshops voor kinderen én volwassen gegeven. Voor meer informatie hierover en over het voorstel van Jesús Medina Molina om schaaktafels in de publieke ruimte te plaatsen kunt u gaan naar de websites: https://twitter.com/jmedinamolina en/of https://www.medinamolina.com/ .

Over de auteur

Lisette Oorschot

📚 Studente Journalistiek aan Hogeschool Utrecht 🖋️ Redactrice bij Utrechts Vizier 🌐 Schrijft voornamelijk artikelen over regio Vleuten-De Meern, Leidsche Rijn

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *