“Ouderenuurtje” in de supermarkten is terug vanaf maandag 5 oktober

“Ouderenuurtje” in de supermarkten is terug vanaf maandag 5 oktober

het “ouderenuurtje” dat in maart van dit jaar in het leven werd geroepen door het coronavirus is nu, door de aanhouden stijging in besmettingen, in verplichte vorm terug. Dat is vrijdag 2 oktober bekend gemaakt door de belangenvereniging voor supermarkten CBL. Het uurtje, van zeven tot acht uur in de ochtend, is bedoeld voor mensen van zeventig jaar of ouder, jongere mensen die extra kwetsbaar voor het coronavirus zijn door gezondheidsproblemen kunnen in die uurtjes ook hun boodschappen doen.

het kabinet heeft eerder in de week het besluit genomen om het “ouderenuurtje” te verplichten voor supermarkten in de hoop om de verspreiding van het coronavirus onder ouderen en kwetsbare groepen te stoppen. De maatregel geldt voor supermarkten die minimaal ruimte hebben voor dertig klanten tegelijk. Bij kleinere supermarkten is er geen verplichting. Het gaat om twee uur per dag, in de ochtend van zeven tot acht uur is verplicht, het tweede uur mag de supermarkt zelf invullen. Doordat het niet haalbaar is om midden op de dag klanten buiten de kwetsbare groep te weigeren of de winkel uit te sturen kiezen veel supermarkten voor twee uren aan de rand van de reguliere openingstijden.

Veel supermarkten boden echter al maatwerk voor ouderen en kwetsbaren, zoals een “ouderenuurtje” op locaties waar er behoefte aan is en lokale bezorgdiensten. Volgens het CBL heeft het kabinet ‘overhaast en ondoordacht besloten dit maatwerk te negeren’ door het uurtje voor alle winkels te verplichten, zo is te lezen in een persbericht van het CBL. Na een week zal het CBL samen met leden en vertegenwoordigers van ouderen het effect van het “ouderenuurtje” evalueren. Verder benadrukt het CBL dat de kwetsbare groepen ook gewoon welkom zijn in de reguliere openingstijden.

Verreweg de meeste supermarkten hebben het “ouderenuurtje” in de ochtend tussen zeven en negen uur ingeplant, zo ook de Jumbo Foodmarkt in Leidsche Rijn. De Foodmarkt in het jonge gedeelte van de stad , met voornamelijk jonge inwoners, is de grootste supermarkt van Utrecht, er is dus voldoende ruimte om ten alle tijden de 1,5 meter maatregel te hanteren, ook zei hebben hun “ouderenuurtje” ingeplant van zeven tot negen uur. Mohamed El Kadi, filiaalmanager bij de Foodmarkt in Leidsche Rijn, denkt niet dat ‘alle ouderen per definitie zitten te wachten op het “ouderenuurtje”, maar als we een uurtje eerder open kunnen, voor de ouderen en kwetsbare, doen we dat met alle liefde’. Echt storm loopt het niet de eerste dag, El Kadi vertelt dat ze één klant van twintig jaar hebben gehad om half acht.

De ANBO (Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen) vindt het “ouderenuurtje” ‘stigmatiserend, praktisch onuitvoerbaar en onnodig’. Via een uitgebreid nieuwsbericht op de site van ANBO laat Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO en kersverse lijsttrekker van politieke partij 50PLUS, weten dat oudere mensen gewone mensen zijn en dus ‘op elk moment boodschappen moeten kunnen doen. Als het hen uitkomt. En niet op een door anderen vastgesteld tijdstip. Als iedereen zich houdt aan de 1,5 meter richtlijn, dan moeten ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid ook gewoon boodschappen kunnen doen wanneer dat hun het beste past’. ANBO zegt al veel telefoontjes te krijgen van ouderen die vervelende blikken krijgen of die opmerkingen krijgen dat ze op andere tijden hun boodschappen moeten doen. ‘Wij snappen niet wat het kabinet denkt te winnen met deze maatregel. Het lijkt ons een maatregel voor de bühne’ aldus Den Haan. ANBO pleit ervoor dat supermarkten hun rustige uren en piekuren publiceren of iemand in te zetten die mensen op de 1,5 meter afstand wijst en helpt bij het schoonmaken van mandje en winkelwagentjes, zo kunnen mensen zelf beslissen wanneer ze boodschappen doen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *