Steeds vaker mondkapjes op Utrechtse onderwijsinstellingen, maar is dat wel nodig?

Steeds vaker mondkapjes op Utrechtse onderwijsinstellingen, maar is dat wel nodig?

Ter illustratie. Foto: Koen van den Berg.

Nu het aantal coronabesmettingen in ons land weer verder oploopt, komt ook de kwestie over het wel of niet dragen van mondkapjes weer bovendrijven. In het openbaar vervoer is het dragen van een mondkapje al maanden verplicht. In winkels en andere publieke binnenruimtes zoals gemeentehuizen en stations is sinds kort een landelijk mondkapjesadvies van kracht. En ook op middelbare scholen geldt dat inmiddels. Afgelopen dinsdag werd door premier Rutte bekendgemaakt dat er op korte termijn een mondkapjesplicht moet komen. Maar hoe zit het eigenlijk met het mbo, hbo en de universiteit? Daar zijn steeds vaker mondkapjes te zien, maar is dat eigenlijk wel nodig? En hoe wordt dat op zo’n instelling geregeld? 

In een poging het tij van het aantal besmettingen te keren, deed het kabinet twee weken geleden iets waar het in het begin van de crisis niet aan wilde: het raadde dringend aan om in het hele land in publieke binnenruimtes mondkapjes te dragen. Op de persconferentie op 13 oktober maakte het kabinet bekend dat er zo snel mogelijk een landelijke mondkapjesplicht komt. Iets wat eerder alleen verplicht was in het OV en in drukke gebieden in Amsterdam en Rotterdam, omdat het moeilijker is om daar anderhalve meter afstand te houden. Het advies ging ook gelden voor de middelbare scholen, waar leerlingen op de gangen en in de kantine een mondkapje op moeten. Het advies kwam voor velen als een verrassing, omdat RIVM-baas Jaap van Dissel meerdere malen heeft gezegd dat niet-medische mondkapjes niet echt werken in de strijd tegen het virus. Een advies wat hij pasgeleden nog eens herhaalde: ‘Het afstand houden is een veel belangrijkere maatregel. Mondkapjes hebben een buitengewoon gering effect,’ aldus Van Dissel. Dat wordt door het RIVM bevestigd op hun website.  

Maar over het mbo, hbo en de universiteiten werd er door het kabinet niet gesproken bij het naar buiten brengen van dat advies.  Begin deze maand werd door minister Van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur & Wetenschap) de knoop doorgehakt: de normale regels blijven gelden, en er komt voor deze instituten geen dringend advies voor mondkapjes. ‘Het RIVM voorschrift om afstand te houden kan hier goed worden nageleefd omdat er maar deels onderwijs op locatie plaatsvindt, naast de online lessen. Hierdoor is er gemiddeld 30% van het normale aantal studenten en medewerkers aanwezig,’ zegt de Rijksoverheid op haar website.  

Het besluit over het niet verplichten van mondkapjes is genomen in overleg met de vertegenwoordigende organisaties van het mbo, hbo en de universiteiten. Maar hoe vullen deze branches dat advies dan in? Adnan Tekin, voorzitter van de MBO Raad, heeft er de volgende kijk op: ‘De kracht van het mbo is juist dat de scholen op basis van hun mogelijkheden op locatie zelf keuzes kunnen maken voor het aanbieden van het beste onderwijs. Hierbij staat de veiligheid op 1. Scholen kunnen bijvoorbeeld kiezen voor het verplichten van mondkapjes in kleine ruimtes.’ Hij ziet dat mondkapjes soms als vervanging worden gezien voor de anderhalve meterregel. ‘Ze zijn een aanvulling op die regel, geen vervanging. Kritisch zien is goed, het moet zelfs. Maar de 1,5 meter afstand en het mondkapjesadvies zijn er niet voor niets. Verwachtingen wekken dat het in het mbo wel anders kan zonder dat onder de ideeën feitelijk bewijs ligt, is niet de goede richting. Ik zou het zelfs ondoordacht willen noemen, besluit Tekin. 

Waar de Vereniging Hogescholen op het moment van schrijven nog niets naar buiten heeft gebracht over het besluit van het kabinet, liep de Vereniging van Universiteiten al vooruit op een mogelijk besluit van het kabinet‘Universiteitsgebouwen zijn geen publieke binnenruimtes. De universiteiten zullen studenten en medewerkers dan ook niet verplichten om een mondkapje te dragen. Het staat iedereen vrij zelf te kiezen of zij een mondkapje willen dragen,’ zegt de vereniging op haar website. Dit was nog voordat de overheid deze week besloot tot de invoering van een mondkapjesplicht. 

De Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht hebben inmiddels besloten om haar studenten en medewerkers dringend te adviseren deze te dragen op de gangen. Op het ROC Midden-Nederland is het zelfs al verplicht gesteld. Daan van den Berg (17) uit Leidsche Rijn, die aan het ROC studeert, vindt echter dat het nog beter kan. ‘Ik vind het niet streng genoeg, er wordt niet goed op gecontroleerd. Ze vragen je bij de deur om je mondkapje op te doen, maar daarna controleren ze het niet meer. Als je via een bepaalde ingang naar binnen gaat, zien ze het niet eens als je geen mondkapje op hebt. Ook bepaalde docenten gaan er laks mee om.’ Jason Grissom (25), een Utrechtse student aan de School voor Journalistiek, is wel blij met het beleid van de HU. ‘Wel had ik het fijn gevonden als het advies er al aan het begin van het schooljaar was geweest, maar beter laat dan nooit. Ik vind het niet nodig om het te gaan verplichten, zolang iedereen zich eraan houdt. Mijn klasgenoten houden zich er wel aan, dat vind ik fijn.’ 

Uit de maatregelen die op de Utrechtse scholen genomen zijn, blijkt dat meerdere onderwijslocaties in de stad het heft in eigen handen nemen nu de besmettingen in de stad oplopen. Een zelfstandigheid die door de MBO Raad wordt ondersteund, waar de raad voor universiteiten er juist op wees dat het niet verplicht zou gaan worden. Een verplichting die het kabinet nu zo snel mogelijk wel wil gaan invoeren, als dat juridisch geregeld is. De brancheorganisaties zitten nog niet helemaal op een lijn, maar duidelijk is wel dat het mondkapje steeds verder zijn opwachting maakt binnen de Utrechtse scholen. Iets wat we een paar maanden geleden nog niet hadden verwacht. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *