Steeds meer Argentijnen ontvluchten economie

Steeds meer Argentijnen ontvluchten economie

Vanwege de steeds verslechterende economische situatie besluiten meer en  meer Argentijnen hun geluk elders te zoeken. De Argentijnse economie stond lang bekend als één van de sterkste en meest veelbelovende economieën van Zuid-Amerika, maar is de afgelopen jaren in een diepe economische crisis terechtgekomen die alleen maar is verergerd door de voortdurende Covid-19 pandemie.

De Argentijnse peso heeft in een jaar tijd ruim 30 procent van zijn waarde verloren en 40,9% van de bevolking leeft ondertussen onder de armoedegrens, blijkt uit cijfers van het Argentijnse bureau voor de statistiek, INDEC. Het land zit al maanden in een strenge lockdown en er zijn al ruim 25.000 doden gevallen. Het einde van de Argentijnse crisis lijkt nog lang niet in zicht.

Eén van de mensen die heeft besloten het land te ontvluchten is Alejandro Varela (47). Van zijn laatste geld wil hij samen met zijn zoon Enmanuel (17) begin 2021 een baan zoeken en komen wonen in Utrecht. ‘De economische instabiliteit en wijdverspreide corruptie maakt het onmogelijk voor mensen om financieel onafhankelijk te worden en blijven’, zegt Alejandro, ‘daarnaast is er veel sociale onzekerheid en neemt de criminaliteit flink toe’.

Fundamentele problemen

De economische crisis waar het land zich in bevindt is het gevolg van fundamentele problemen die door jaren van wanbeleid zijn ontstaan. ‘Het grootste probleem voor de economie is de diepgewortelde corruptie die niet aangepakt wordt en elke mogelijkheid van ontwikkeling voorkomt’, zegt journalist en oprichter van de grootste nieuwssite van de provincie Salta, Emiliano Durand. Politici zijn gefocust op de korte termijn en geven het belastinggeld vooral uit aan werkloosheidsuitkeringen, in plaats van het creëren van nieuwe banen. Ze doen weinig om publieke diensten als het onderwijs en de gezondheidszorg, die ooit tot de top van de wereld behoorden, te verbeteren. ‘de overheid legt torenhoge belastingen op zonder er iets voor terug te geven. De publieke gezondheidszorg en onderwijs zijn erg slecht’, aldus Durand.

Eén van de grootste problemen in Argentinië op dit moment is de constant toenemende inflatie. De krimpende groep Argentijnen die aan het eind van de maand nog de luxe heeft om wat geld opzij te kunnen zetten, spaart in Amerikaanse dollars.

Maandelijkse inflatie in procenten Bron: tradingeconomis.com | Instituto nacional de estadística y censos (INDEC)

Zouden die mensen hun geld in pesos bewaren, dan lopen ze het risico dat de waarde van hun geld zich in een kwestie van maanden halveert. Er zijn dagen waarop de munt 30% van zijn waarde verliest ten op zichte van de dollar.

De huidige overheid probeert sinds afgelopen jaar de devaluatie tegen te houden door een maandelijkse limiet op te leggen voor het wisselen van pesos in buitenlandse valuta. Deze maatregel heeft ervoor gezorgd dat de munt zich heeft opgesplitst in een officiële koers en een straatkoers die de blue dollar wordt genoemd. De blue dollar staat momenteel ruim twee keer zo hoog als de officiële wisselkoers.

Ontevredenheid

De golf van sociale onrust die zich vorig jaar over het Zuid-Amerikaanse continent bewoog zorgde in Argentinië ondanks de crisis niet voor veel demonstraties. ‘De ontevredenheid van het volk heeft zich nog niet geuit in massale protesten, omdat de regering meer geld dan ooit steekt in de sociale zekerheid. De vraag is echter hoe lang ze zo door kunnen gaan. Wat gebeurt er als ze stoppen met het uitdelen van geld?’, vraagt journalist Durand zich af.

Ondertussen ziet ook hij dat steeds meer mensen het land verlaten om elders een beter leven op te bouwen. En dat terwijl Argentinië tot voor kort juist toevluchtsoord was voor Zuid-Amerikanen uit andere landen. Omdat de Argentijnse bevolking grotendeels bestaat uit de afstammelingen van Europese immigranten, hebben veel mensen een dubbele nationaliteit met Spanje of Italië. Ze maken gretig gebruik van hun recht om in de EU te mogen wonen en werken. Ook vertrekken veel mensen naar Uruguay, Brazilië en Chili. Durand spreekt van een echte braindrain: ‘Met elke persoon die besluit ergens anders te gaan leven verliezen we een hoop potentie’.

Voor Alejandro Varela is het nu of nooit: ‘Gelukkig konden we nog net wat dingen verkopen zodat we de vliegtickets konden kopen en een klein beetje geld hebben om te starten in Nederland’. Toch is de beslissing om te vertrekken er eentje die Alejandro en zijn zoon erg zwaar ligt, ‘we laten onze hele familie achter en weten niet of we ooit weer terug zullen verhuizen. De toekomst van ons land is zeer onzeker, er moet echt iets flink veranderen in de politiek, wil Argentinië er ooit nog bovenop komen’, aldus zoon Enmanuel.

Over de auteur

1 reactie

  1. Avatar

    ‘ta buenardo

    Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *