10.000 euro op de bank, daar zeggen deze Utrechtse jongeren geen nee tegen

10.000 euro op de bank, daar zeggen deze Utrechtse jongeren geen nee tegen

Jesse Klaver kwam onlangs naar buiten met het nieuwe verkiezingsprogramma voor GroenLinks. Hij kondigde hier in aan dat hij elke tiener voor zijn of haar achttiende verjaardag 10.000 euro wil geven. Dit klinkt voor veel jongeren als muziek in de oren, maar waar wordt dit geld aan uitgegeven? En is dit wel een verstandig plan?

 Het plan is bedoelt om de ongelijkheid in Nederland te verminderen. Met de gift van 10.000 euro wil hij jongeren gelijke kansen geven. Het geld is dan ook bedoelt voor school of om een bedrijf mee op te starten,maar uiteindelijk bepalen de jongeren zelf wat ze hier mee doen.

Klaver wil een extra belasting invoeren voor multimiljonairs om dit plan te financieren. Zo wil hij dat mensen met een vermogen boven de miljoen één procent van hun vermogen boven dit bedrag inleveren. Voor mensen met een vermogen boven de twee miljoen geldt dat zij twee procent van hun vermogen boven dit bedrag inleveren. Het waarde van een huis tot één miljoen telt hierbij niet mee.

‘Ik vind het netjes als de overheid studenten nog een extra zetje in de rug kan geven. Daarnaast is 10.000 euro op je rekening natuurlijk nooit vervelend’, verteld Floortje Verkoijen (17). Verkoijen geeft toe dat ze niet in een situatie zit waarbij ze het geld essentieel nodig heeft, haar ouders ondersteunen haar genoeg. Ze geeft aan dat ze het grootste deel van het geld zou sparen, zo’n tachtig procent. De rest van het geld zou ze besteden aan leuke dingen.

Mille de Heus (17) twijfelt aan het plan van Klaver: ‘Aan de ene kant kan het plan van GroenLinks mensen helpen om zich verder te ontwikkelen. Zo kunnen ze zonder schuld hun toekomst ingaan en misschien een eigen bedrijfje starten . Maar aan de andere kant kan het geld ook misbruikt worden, denk aan vakanties, drank, kleding en ga zo maar door’. De Heus verwacht van zichzelf dat ze verstandig met het geld om zou gaan. Zelf zou ze het geld uitgeven aan haar vervolgopleiding en zo veel mogelijk bewaren voor later. Ze aarzelt of haar leeftijdsgenoten dit ook zullen doen.

Ook Luna de Regt is het niet volledig eens met Klaver. Ze zegt: ‘Ik vind het lastig, aan de ene kant ben ik het natuurlijk eens, want wie wil er nou niet 10.000 euro ontvangen? Het plan klinkt best goed, deze multimiljonairs in Nederland kunnen vast wel iets missen. Aan de andere kant is het plan volkomen dom, hoe gaan ze dit namelijk eisen van deze mensen? Daarbij is 2,2 miljard euro per jaar ontzettend veel. Ik denk dat als we dit geld dan toch willen innen van multimiljonairs, we dit geld beter kunnen investeren in andere dingen zoals onderwijs of de zorg’.

‘Ik ben het eens met het plan omdat ik vind dat iedereen een eerlijke start verdiend. Deze 10.000 euro gaat veel mensen helpen hun financieringen op orde te krijgen. Ik ben het alleen niet eens met hoe GroenLinks het plan wil financieren, daar zal ik graag een ander alternatief voor willen zien’ zegt Joppe Rijnaard (17). Rijnaard wil het geld uitgeven aan zijn studie, de rest van het geld wil hij sparen voor later.

10.000 euro is natuurlijk bij elke achttien jarige wel welkom. De vraag is alleen of ze hier verstandig mee om kunnen gaan. Koen Caminada, econoom universiteit Leiden benoemt in de Volkskrant: ‘Als je hebt gewerkt voor je geld, dan maak je een zorgvuldige afweging waaraan je het gaat besteden, als je het krijgt doe je dat niet. Want van alles dat gratis is, ga je meer nemen. Geef het geld daarom liever aan de onderwijsinstellingen. Dan weet je zeker dat het in goed onderwijs wordt geïnvesteerd en dat is de motor van kansengelijkheid’.

Weinig jongeren zeggen nee tegen het plan van GroenLinks, maar vinden toch dat Klaver hier nog goed over na mag denken. Kunnen alle jongeren omgaan met 10.000 euro of wordt dit geld besteed aan onzin? Deze jongeren beweren dat te kunnen en zien dan ook graag 10.000 euro verschijnen op hun bankrekening.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *