Column – krabben, kwallen en kokkels

Column – krabben, kwallen en kokkels

Wadlopen is ‘booming business’ geworden dankzij de coronacrisis. Veel Nederlanders blijven nu in eigen land en het Noorden zit daarom vol met toeristen die toch nog iets willen ondernemen. De meeste organisaties zitten zelfs volgeboekt tot midden in de winter. De wadloopgidsen hebben het maar druk met al die mensen die toch ineens besluiten dat zij nog niet genoeg cultuur hebben gesnoven. Ook ik ben hier schuldig aan. 

Afgelopen zaterdag, 10 oktober, was het voor de gidsen weer zover. Om zeven uur ’s ochtends staan zij al de eerste deelnemers in het donker op te wachten. Langzaamaan wordt de groep groter. De sfeer lijkt een beetje gespannen; er klinkt wat zenuwachtig gelach en er wordt door sommigen heen en weer geijsbeerd. Misschien komt het door de vele waarschuwingen die de gidsen gaven vanwege de slechte weersvoorspellingen. Of misschien door het feit dat de route op het laatste moment aangepast moest worden door het hoogstaande water. Ik kijk even goed om me heen en zie dat een hoop mensen net zo optimistisch waren als ik en een korte broek hebben aangetrokken. ‘We krijgen het vast niet koud, we moeten straks veel bewegen’, denk ik nog hardop. Na het wisselen van gympen naar niet zo heel modieuze gehuurde wadloopschoenen, mogen de eerste deelnemers de boot, genaamd ‘MS Boschwad’, op. 

Na een half uur varen valt om negen uur het geluid van de motor van de boot stil en is het dan eindelijk tijd om van boord te gaan. De eerste deelnemers klimmen een beetje aarzelend het wankele trappetje af en stappen in kniehoog zeewater. Beneden aan de trap staat in de zee een bijzondere man met een grote snor ons op te wachten. Zo eentje met de zonderlinge eigenheid van iemand die het liefst alleen het Wad op gaat, maar zich prima kan koesteren in de aandacht van groepen. ‘Dit deel van de tocht is meestal het zwaarst’, vertelt hij. Gelukkig hoeven wij vanwege de aangepaste route maar een klein stukje onszelf het water uit te vechten, want al snel stappen we het Wad op. Doel: Schiermonnikoog. Het land is bruinig, de lucht en de zee zijn grijs. De dreigende wolken die boven ons hangen weerspiegelen op het Wad. De zon lijkt er bijna doorheen te breken. Het is een tafereel voor schilders. Veel deelnemers murmelen wat ohs en ahs en trekken hun telefoon uit hun broekzakken om wat plaatjes te schieten van dit bijzondere portret. De krijsende meeuwen een eindje verderop zal het een worst wezen, zij scharren onverschillig naar wat eten. 

Opvallend is dat we niet direct richting het eiland lopen. De verboden vraag ‘waarom’ komt toch even in mij op. Op het antwoord hoef ik niet lang te wachten. Door het heen en weer slingeren komen we namelijk veel prachtige natuurverschijnselen tegen. Van blootgestelde zeekraal tot brede bergen van Japanse oesters tot goed bewaarde skeletten van verschillende diersoorten. Terwijl de deelnemers half hijgend over de zandvlakten trekken, verhaalt onderwijl de gids onvermoeid over de krabben, kwallen en kokkels. De tocht blijkt een combinatie van genieten van magistrale vergezichten en leren over de flora en fauna van het Wad. De leegte leidt opvallend vaak tot euforische gesprekken, waarschijnlijk ook onder invloed van de weinige uurtjes slaap. 

Na het oversteken van een kwelder komen we bijna aan het einde van de tocht. Er zit grijze modder op ieders kuiten en de eerste boterhammen worden al uit de rugtassen gevist. We hoeven nog maar een klein stukje of het weer slaat om. De hagel en regen zorgen voor een versnelde pas en grimmige gezichtsuitdrukkingen. Glibberend over het gladde slik banen we onze weg naar het vasteland, waar we onszelf na een urenlange tocht kunnen trakteren op warme chocolademelk met slagroom in het eerste cafétje dat we tegenkomenRillend houd ik mijn inmiddels spierwit geworden handen boven een kaarsje dat op tafel staat, maar voordat ik enigszins ben opgewarmd is het al een paar uur verder. Ik lach hardop, misschien moet ik de volgende keer toch maar een wadlooptocht boeken voor in de zomer. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *